gastro postao
Ovo je prirodan, bezalkoholan i osvježavajući napitak, a s obzirom na to da se radi s puno kvasca nakon dužeg stajanja pretvara se u alkohol i gubi okus
Vrijeme pripreme: više od 180 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 390
Potrebno vam je
- 1 šalica bulgur pšenica
- 0.75 šalica šećer, kristal
- 0.50 mala žlica ekstrakt vanilije
- 7 g suhi kvasac
- 0.25 šalica voda
- mljeveni cimet
- slanutak, suhi
Priprema
- Stavimo bulgur u vodu i ostavimo tijekom noći. Ujutro dodamo vodu i kuhamo dok zrno ne omekša na slaboj vatri. To će potrajati oko tri sata. Postupno dodamo vodu. Procijedimo u drugu posudu tako da sačuvamo vodu.
- Otopimo kvasac s vodom i šećerom. Ostavimo deset minuta da se malo digne. Dodamo ocijeđenom bulguru i dobro promiješamo. Pokrijemo krpom i ostavimo da fermentira. Povremeno promiješamo.
- Potrebno je oko tri dana da dobijemo dobar miris i kiselost. Nakon tri dana dodamo ekstrakt vanilije i šećer. Dok miješamo, postupno dodamo malo vode kako bismo dobili pravu čvrstoću.
- Boza bi trebala biti poput malo gušće juhe, odnosno 35% kreme. Čuvamo u hladnjaku tijekom noći prije posluživanja. Pospemo cimetom i poprženim i nasjeckanim slanutkom.
Izvor 'Kuhinje svijeta - Turska kuharica'