Brza juha s gljivama, krumpirom i heljdom

Stockfood
Kombinacija gljiva, krumpira i heljde na divan će se način spojiti u finoj, bogatoj juhi.
Vidi originalni članak

Krumpir će vas zasititi, gljive dati na aromatičnosti, a heljda staviti onu posljednju točku na i kada je u pitanju ova juha. 

Pirjanje luka nikako nemojte preskočiti, a zatim samo ubacite ostatak sastojaka, dodajte vode ili temeljca, pa pustite da krumpir omekša i priprema je gotovo završena.

 

za prste polizati Palačinke na slano: Piletina, gljive i špinat u genijalnoj kombinaciji

 

Osim na ovaj način, kada je gotova, juhu možete ubaciti i u blender, pa je poslužiti kao gusti krem ručak. U tom slučaju, iz recepta izbacite heljdu te je skuhajte zasebno, pa je dodajte u već gotovu krem juhu. Sjajna ideja bit će i kratko prženje heljde na tavi s poklopcem kako biste dobili hrskave, posve drugačije kokice.

Juhu poslužite uz žlicu kiselog vrhnja i krišku tostiranog kruha.

 

neočekivano i fino Kao da je već jesen, palenta i gljive iz pećnice su dobar izbor

 

Potrebno vam je:

  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 300 g bukovača
  • 1 šaka heljde
  • 2 krumpira
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • Timijan
  • Svježi peršin
  • Sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Luk nasjeckajte na sitno, pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne poprimi boju.
  2. Dodajte češnjak i pirjajte minutu, pa dodajte bukovače koje ste očistili i nasjeckali na komadiće. Dodajte krumpir, promiješajte i pirjajte još nekoliko minuta.
  3. Dodajte vodu ili temeljac, sol, papar i timijan.
  4. Kuhajte 20 minuta ili dok krumpir ne omekša, a zatim dodajte heljdu i kuhajte još pet do 10 minuta, dok ne omekša.
  5. Kada su svi sastojci kuhani, dio vode ili temeljca odvojite pa ga pomiješajte s kiselim vrhnjem. Vratite u lonac i dobro pomiješajte.
  6. Dodajte sitno sjeckani peršin i poslužite toplo.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr