Krumpir će vas zasititi, gljive dati na aromatičnosti, a heljda staviti onu posljednju točku na i kada je u pitanju ova juha.
Pirjanje luka nikako nemojte preskočiti, a zatim samo ubacite ostatak sastojaka, dodajte vode ili temeljca, pa pustite da krumpir omekša i priprema je gotovo završena.
Osim na ovaj način, kada je gotova, juhu možete ubaciti i u blender, pa je poslužiti kao gusti krem ručak. U tom slučaju, iz recepta izbacite heljdu te je skuhajte zasebno, pa je dodajte u već gotovu krem juhu. Sjajna ideja bit će i kratko prženje heljde na tavi s poklopcem kako biste dobili hrskave, posve drugačije kokice.
Juhu poslužite uz žlicu kiselog vrhnja i krišku tostiranog kruha.
Potrebno vam je:
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 300 g bukovača
- 1 šaka heljde
- 2 krumpira
- 100 ml kiselog vrhnja
- Timijan
- Svježi peršin
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Luk nasjeckajte na sitno, pa ga pirjajte na maslinovom ulju dok ne poprimi boju.
- Dodajte češnjak i pirjajte minutu, pa dodajte bukovače koje ste očistili i nasjeckali na komadiće. Dodajte krumpir, promiješajte i pirjajte još nekoliko minuta.
- Dodajte vodu ili temeljac, sol, papar i timijan.
- Kuhajte 20 minuta ili dok krumpir ne omekša, a zatim dodajte heljdu i kuhajte još pet do 10 minuta, dok ne omekša.
- Kada su svi sastojci kuhani, dio vode ili temeljca odvojite pa ga pomiješajte s kiselim vrhnjem. Vratite u lonac i dobro pomiješajte.
- Dodajte sitno sjeckani peršin i poslužite toplo.
Dobar tek!