Brzo i jednostavno: Piletina sa sezamom i brokulom

Guliver/Shutterstock
U ovom brzom i jednostavnom receptu, nadahnutom jugoistočnom Azijom, sva se čarolija miješa u jednoj posudi i tako daje ukusno, ali i hranjivo jelo.
Vidi originalni članak

Hrskava piletina uz sočnu brokulu okupanu u sojinom umaku pružit će ti fantastičnu kombinaciju okusa, boje i teksture.

Ovo veoma jednostavno jelo nudi pregršt zdravih vitamina, a puno je i proteina. Brokula sadrži i protuupalna svojstva, te je zdrava za detoksikaciju. Zato - navali! Samo 20 minuta bit će ti potrebno za spremanje ovog jela.

 

 

Sastojci:

  • 2 žličice sezama
  • 3 žlice laganog sojinog umaka 
  • 1 žlica meda
  • 2 žličice limuna
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 žlica kukuruznog škroba (ili brašna)
  • 1 žlica djevičanskog maslinovog ulja 
  • 2 komada pilećih prsa (narezanih na kockice)
  • 1 luk (srednje veličine, nasjeckan)
  • 1 korijen đumbira (tri cm, oguljen i sitno nasjeckan)
  • 200 grama brokule
  • 1/4 žličice crnog papra

 

za prste polizati Piletina u umaku od gljiva i vina ručak je za čistu peticu

 

Priprema:

  1. Umuti sojin umak, med, limunov sok, sezamovo ulje i kukuruzni škrob. Odloži smjesu.
  2. Na srednje niskoj vatri u velikoj tavi ili wok-u, poprži sezam. Tostirane sjemenke stavi u zdjelicu i stavi na stranu.
  3. U istu tavu dodaj maslinovo ulje, pojačaj vatru, kada se zagrije dodaj piletinu, dinstaj na srednje jakoj vatri i dok ne poprimi zlatnu boju.
  4. Dodaj luk, đumbir, brokulu i papar. Dinstaj četiri minute.
  5. Smanji vatru, dodajte smjesu sojinog umaka i sve zajedno pomiješaj.
  6. Kuhaj dok umak ne dobije željenu gustoću, ali ne više od pet minuta.
  7. Posipaj pržene sezamove sjemenke i posluži. Dobar tek!

 

jesi li već probala? Zapečena brokula s komadićima hrskave slanine

 

Proizvoljno: kao podlogu dodaj običnu rižu, smeđu rižu ili kvinoju. Za vegetarijansku varijantu izbaci piletinu, a dodaj druge vrste povrća kao što su paprika i tikvice.

 

Posjeti Gastro.hr