gastro postao
U ovom brzom i jednostavnom receptu, nadahnutom jugoistočnom Azijom, sva se čarolija miješa u jednoj posudi i tako daje ukusno, ali i hranjivo jelo.
Hrskava piletina uz sočnu brokulu okupanu u sojinom umaku pružit će ti fantastičnu kombinaciju okusa, boje i teksture.
Ovo veoma jednostavno jelo nudi pregršt zdravih vitamina, a puno je i proteina. Brokula sadrži i protuupalna svojstva, te je zdrava za detoksikaciju. Zato - navali! Samo 20 minuta bit će ti potrebno za spremanje ovog jela.
Sastojci:
- 2 žličice sezama
- 3 žlice laganog sojinog umaka
- 1 žlica meda
- 2 žličice limuna
- 2 žlice sezamovog ulja
- 1 žlica kukuruznog škroba (ili brašna)
- 1 žlica djevičanskog maslinovog ulja
- 2 komada pilećih prsa (narezanih na kockice)
- 1 luk (srednje veličine, nasjeckan)
- 1 korijen đumbira (tri cm, oguljen i sitno nasjeckan)
- 200 grama brokule
- 1/4 žličice crnog papra
Priprema:
- Umuti sojin umak, med, limunov sok, sezamovo ulje i kukuruzni škrob. Odloži smjesu.
- Na srednje niskoj vatri u velikoj tavi ili wok-u, poprži sezam. Tostirane sjemenke stavi u zdjelicu i stavi na stranu.
- U istu tavu dodaj maslinovo ulje, pojačaj vatru, kada se zagrije dodaj piletinu, dinstaj na srednje jakoj vatri i dok ne poprimi zlatnu boju.
- Dodaj luk, đumbir, brokulu i papar. Dinstaj četiri minute.
- Smanji vatru, dodajte smjesu sojinog umaka i sve zajedno pomiješaj.
- Kuhaj dok umak ne dobije željenu gustoću, ali ne više od pet minuta.
- Posipaj pržene sezamove sjemenke i posluži. Dobar tek!
Proizvoljno: kao podlogu dodaj običnu rižu, smeđu rižu ili kvinoju. Za vegetarijansku varijantu izbaci piletinu, a dodaj druge vrste povrća kao što su paprika i tikvice.