Recepti 19. siječnja 2020.

Brzo i jednostavno: Pileći stir fry s brokulom

Guliver/Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U ovom brzom i jednostavnom receptu, nadahnutom jugoistočnom Azijom, sva se čarolija miješa u jednoj posudi i tako daje ukusno, ali i hranjivo jelo.

Hrskava piletina uz sočnu brokulu okupanu u sojinom umaku pružit će ti fantastičnu kombinaciju okusa, boje i teksture.

Ovo veoma jednostavno jelo nudi pregršt zdravih vitamina, a puno je i proteina. Brokula sadrži i protuupalna svojstva, te je zdrava za detoksikaciju. Zato - navali! Samo 20 minuta bit će ti potrebno za spremanje ovog jela.

 

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

 

Sastojci:

  • 2 žličice sezamovih sjemenki
  • 3 žlice laganog sojinog umaka 
  • 1 žlica meda
  • 2 žličice limuna
  • 2 žlice sezamovog ulja
  • 1 žlica kukuruznog škroba (ili brašna)
  • 1 žlica djevičanskog maslinovog ulja 
  • 2 fileta pilećih prsa (nasječeno na kockice)
  • 1 luk (srednje veličine, nasjeckan)
  • 1 korijen đumbira (3 cm, oguljen i sitno nasjeckan)
  • 200 grama brokule
  • 1/4 žličice crnog papra

 

Piletina u umaku od gljiva i vina Možda vas zanima... Piletina u umaku od gljiva i vina ručak je za čistu peticu Kolumne

 

Priprema:

  1. Umuti sojin umak, med, limunov sok, sezamovo ulje i kukuruzni škrob. Odloži smjesu.
  2. Na srednje niskoj vatri u velikoj tavi ili wok-u, poprži sjemenke sezama 2 minute. Tostirane sjemenke stavi u zdjelu i stavi na stranu.
  3. U istu tavu dodaj maslinovo ulje, pojačaj vatru, kada se zagrije dodaj piletinu, dinstaj na srednje jakoj vatri i dok ne poprimi zlatnu boju.
  4. Dodaj luk, đumbir, brokulu i papar. Dinstaj 4 minute.
  5. Smanji vatru, dodajte smjesu sojinog umaka i sve zajedno pomiješaj.
  6. Kuhaj dok umak ne dobije željenu gustoću, ali ne više od 5 minuta.
  7. Posipaj pržene sezamove sjemenke i posluži. Dobar tek!

 

Možda vas zanima... Zapečena brokula s komadićima hrskave slanine Recepti

 

Proizvoljno: kao podlogu dodaj običnu rižu, smeđu rižu ili kvinoju. Za vegetarijansku varijantu izbaci piletinu, a dodaj druge vrste povrća kao što su paprika i tikvice.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.