Kolumne Foodmas 13226 prikaza 24. studenoga 2018.

Ručak za čistu peticu: Piletina u umaku od gljiva i vina

Piletina u umaku od gljiva i vina
Thinkstock
Gljive su apsolutni hit jesenskog stola, a posebno su neodoljive u kombinaciji s piletinom i vinom

Ako vam nedostaje ideja za ručak, a jede vam se nešto sočno i s mesom, onda imamo sjajan prijedlog za vas.

Super sočne batke s umakom od gljiva možete poslužiti s rižom, tjesteninom ili žitaricom poput bulgura. Umjesto škrobnog brašna, umak možete zgusnuti na drugi način. Razmutite jedan žumanjak s vinom i vrhnjem. Zdjelu s mesom i gljivama maknite s vatre pa u nju izlijte pripremljenu mješavinu od vrhnja i žumanjka. 

 

Možda vas zanima... Savršeno aromatična piletina uz tek nekoliko sastojaka Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 5-6 pilećih bataka
  • 70 g maslaca
  • 400 g šampinjona
  • 2 dl punomasnog kiselog vrhnja
  • 2 dl vina porto
  • papar
  • sol
  • žličica mljevene paprike
  • manji luk
  • lovorov list 
  • žlica škrobnog brašna

 

Možda vas zanima... Curry juha od buče s piletinom - novo ruho poznatih okusa Kolumne


Priprema:

  1. Batke posolite i popaprite. Šampinjone očistite pa ih narežite na ploške ili manje polovice. Luk očistite i sitno iskosajte. U zdjeli za pečenje ili dubljoj tavi zagrijte maslac. Prepržite na njemu batke sa svih strana dok ne dobiju koricu.
  2. Izvadite ih iz zdjele i stavite na toplo mjesto. Dodajte još malo maslinovog ulja, luk i gljive. Kratko sve propirjajte i vratite meso natrag u zdjelu. Ulijte dl vina, poklopite zdjelu i pirjajte na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko 30 minuta.
  3. U ostatku vina razmutite škrobno brašno i mljevenu crvenu papriku. Ulijte u zdjelu, promiješajte, dodajte vrhnje, po potrebi još začinite solju i paprom. Kuhajte sve još 10 minuta dok se umak ne zgusne.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.