gastro postao
Neodoljiva kombinacija...
Ako ti nedostaje ideja za ručak, a jede to se nešto sočno i mesno, onda za tebe imamo sjajan prijedlog. Super sočne batke s umakom od gljiva možeš poslužiti s rižom, tjesteninom ili žitaricom poput bulgura.
Potrebno vam je:
- 5-6 pilećih bataka
- 70 g maslaca
- 400 g šampinjona
- 2 dl punomasnog kiselog vrhnja
- 2 dl vina porto
- papar
- sol
- žličica mljevene paprike
- manji luk
- lovorov list
- žlica škrobnog brašna
Priprema:
- Batke posoli i popapri. Šampinjone očisti pa ih nareži na ploške ili manje polovice. Luk očisti i sitno iskosaj. U zdjeli za pečenje ili dubljoj tavi zagrij maslac. Preprži na njemu batke sa svih strana dok ne dobiju koricu.
- Izvadi ih iz zdjele i stavi na toplo mjesto. Dodaj još malo maslinovog ulja, luk i gljive. Kratko sve propirjaj i vratit meso natrag u zdjelu. Ulij dl vina, poklopi zdjelu i pirjaj na laganoj vatri dok meso ne omekša, oko 30 minuta.
- U ostatku vina razmuti brašno i mljevenu crvenu papriku. Ulij u zdjelu, promiješaj, dodaj vrhnje i po potrebi još začinite solju i paprom. Kuhaj sve još 10 minuta dok se umak ne zgusne.
Dobar tek!