Čokoladne cjevčice

Talijanske "cannole", odnosno "cjevčice", tradicionalno se poslužuju diljem Italije i Amerike, no popularni su u cijelom svijetu. Mogu se napraviti od kupovnog lisnatog tijesta, no bit će puno ukusniji napravite li ih od domaćeg tijesta.
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 30 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 252

Tijesto

  • 1 šalica pšenično brašno, bijelo
  • 1.50 žlica šećer, kristal
  • 0.50 mala žlica kakao u prahu, nezašećereni
  • 0.25 mala žlica sol
  • 0.25 mala žlica mljeveni cimet
  • 375 šalica vino, desertno suho
  • 1.50 žlica ulje, biljno
  • 0.50 kom bjelanjak kokošji
  • 55 g čokolada za kuhanje

Krema

  • 430 g ricotta
  • 1 mala žlica vanilija u prahu
  • 0.50 mala žlica narančina kora
  • 0.25 šalica tamna čokolada

Šećer za posipanje

  • šećer, u prahu

Priprema

  1. Za tijesto izmiksajte brašno, šećer, kakao, cimet i sol. Ulijte vino i ulje te izmiksajte. Rukama mijesite tijesto na pobrašnjenoj površini oko 15 min. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji pola sata.
  2. Podijelite ga na dva dijela pa ih tanko razvaljajte. Oblikujte krugove, omotajte ih oko kalupa, premažite bjelanjkom rubove i učvrstite pa pecite u zagrijanom ulju oko minute. Ocijedite ih, ohladite i izvadite kalupe.
  3. Za kremu u zdjeli izmiješajte ricottu, šećer, kakao, vaniliju i koricu naranče. Umiješajte čokoladu, pokrijte i hladite pola sata. Stavite kremu u slastičarsku vrećicu i nadjenite cannole.
  4. Pospite ih šećerom u prahu.
Posjeti Gastro.hr