gastro postao
Talijanske "cannole", odnosno "cjevčice", tradicionalno se poslužuju diljem Italije i Amerike, no popularni su u cijelom svijetu. Mogu se napraviti od kupovnog lisnatog tijesta, no bit će puno ukusniji napravite li ih od domaćeg tijesta.
Vrijeme pripreme: do 30 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 252
Tijesto
- 1 šalica pšenično brašno, bijelo
- 1.50 žlica šećer, kristal
- 0.50 mala žlica kakao u prahu, nezašećereni
- 0.25 mala žlica sol
- 0.25 mala žlica mljeveni cimet
- 375 šalica vino, desertno suho
- 1.50 žlica ulje, biljno
- 0.50 kom bjelanjak kokošji
- 55 g čokolada za kuhanje
Krema
- 430 g ricotta
- 1 mala žlica vanilija u prahu
- 0.50 mala žlica narančina kora
- 0.25 šalica tamna čokolada
Šećer za posipanje
- šećer, u prahu
Priprema
- Za tijesto izmiksajte brašno, šećer, kakao, cimet i sol. Ulijte vino i ulje te izmiksajte. Rukama mijesite tijesto na pobrašnjenoj površini oko 15 min. Zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite da odstoji pola sata.
- Podijelite ga na dva dijela pa ih tanko razvaljajte. Oblikujte krugove, omotajte ih oko kalupa, premažite bjelanjkom rubove i učvrstite pa pecite u zagrijanom ulju oko minute. Ocijedite ih, ohladite i izvadite kalupe.
- Za kremu u zdjeli izmiješajte ricottu, šećer, kakao, vaniliju i koricu naranče. Umiješajte čokoladu, pokrijte i hladite pola sata. Stavite kremu u slastičarsku vrećicu i nadjenite cannole.
- Pospite ih šećerom u prahu.