Crumble cake: biskvitima dajte novu dimenziju

Stockfood
Ova vrsta biskvit kolača podiže jednostavno slasticu na novu razinu te joj daje novi element hrskavosti koji dosadni kolač pretvara u pravu poslasticu.
Vidi originalni članak

Biskvit kolači naš su omiljeni ljetni desert. Bez obzira je li riječ o onima s jogurtom, klasičnim biskvit kolačima s različitim sezonskim voćem ili čokoladom, ova je vrsta kolača toliko jednostavna za pripremu da bismo u njoj mogli uživati baš svakog dana.

 

ISPROBAJTE! Super jednostavan biskvit kolač s breskvama

 

Jaje, brašno, dodaci po želji, ubacivanje u pećnicu i stvar je već gotova. No, upotpunite li ova tri koraka samo još jednim, hrskavim elementom, vaši kolači poprimit će posve novo ruho te ćete se u njih još jednom iznova zaljubiti. Ne vjerujete nam? Isprobajte sami!

 

Streusel, kako se zove mrvičasta smjesa koja dolazi na vrh crumble kolača, priprema se od brašna, šećera, maslaca, orašastih plodova, pa čak i zobenih pahuljica. Svi sastojci jednostavno se povezuju rukama dok se ne dobije mrvičasta smjesa, a zatim se posipaju po još sirovoj smjesi koju ste već smjestili u kalup za tortu ili kolač. 

 

Mljac! Neka jedu kolače: Jogurt biskvit s kupinama

 

Osim na kolače, streuselom možete posipati i muffine, baš kao što smo mi to učinili s ovim genijalnim muffinima od borovnica po receptu chefa Yotama Ottolenghija.

 

Ljetna slastica Ottolenghijevi muffini od borovnica koje obožavamo

 

U nastavku donosimo recept za sjajan crumble kolač od borovnica, no pripremiti ga možete i s drugim vrstama voća. Sjajna ideja bit će i jabuke, višnje i trešnje ili pak omiljene maline.

 

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 4 žlice maslaca
  • 150 g šećera
  • 2 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 5 žlice jogurta
  • 260 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g borovnica
  • Prstohvat soli

Za mrvičasti posip trebat će vam:

  • 4 žlice maslaca sobne temperature
  • 100 g smeđeg šećera
  • 30 g brašna
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 3 žlice sitno sjeckanih badema

Postupak pripreme:

  1. U posudu stavite 4 žlice maslaca sobne temperature, dodajte šećer i miksajte. Dodajte mlijeko, jogurt, jaja i vaniliju pa miksajte dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica.
  2. U drugoj posudi povežite brašno i prašak za pecivo te prstohvat soli. Dobro pomiješajte.
  3. Mokrim sastojcima dodajte smjesu od suhih sastojaka i mlijeko. Miksajte dok se svi sastojci ne povežu. 
  4. Na kraju dodajte borovnice i pomiješajte špatulom.
  5. Posudu za pečenje premažite maslacem, a pećnicu upalite na 190 stupnjeva.
  6. Dok se pećnica grije, pripremite crumble tako da sve sastojke ubacite u blender i pustite da se stvori mrvičasta smjesa. Osim blendera, mrvičastu smjesu možete izraditi i rukama.
  7. Sirovu smjesu za kolač koju ste prebacili u posudu za pečenje pospite mrvičastom smjesom i pecite oko 35 minuta. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr