SVI IH VOLE Ćufte u sočnom umaku od rajčice

Fidel Fernando/Unsplash Ćufte u umaku od rajčice
Imamo najbolji recept za ćufte u umaku od rajčice koje okusom (ali i izgledom) pariraju onima iz omiljenog restorana!
Vidi originalni članak

Domaće ćufte (ili mesne okruglice) - mnogima omiljeni zalogaji od mljevenog mesa u kombinaciji s domaćim umakom od rajčica odličan su odabir za brzinski ručak ili večeru! Bilo da se poslužuju uz špagete, pire krumpir ili rižu, kao predjela na štapićima ili u bogatom saftu, ćufte su zasigurno jedan od najomiljenijih i najsvestranijih obroka. 

Ako si u potrazi za najboljim receptom za ćufte, na pravom si mjestu! Donosimo detaljan recept za najsočnije ćufte u domaćem umaku od rajčice za pravi gastronomski užitak. Ove ćufte uvijek ispadnu nevjerojatno sočne i ukusne, nisu suhe, a oduševiti će i najzahtjevnija nepca. 

U nastavku pročitaj nekoliko trikova i savjeta uz koje će ćufte svaki put ispasti savršeno! 

Ćufte u saftu: Kako ih napraviti? 

Ne postoji ništa tako ukusno kao ćufte u mirisnom umaku od rajčica! Sigurno se pitaš koja je tajna najboljih ćufti? Evo nekoliko savjeta za pripremu savršenih ćufti baš svaki put!

Koristi što više svježih sastojaka: Svježe meso, svježe začinsko bilje, svježe krušne mrvice. Za vrhunske mesne okruglice jako je bitan odabir kvalitetnog i prije svega svježega mesa, jer znamo da je mljeveno meso najpodložnije kvarenju.  

Za najbolji okus koristi mješavinu mesa: Nemoj koristiti meso s niskim postotkom masti. Masnoća je zaslužena za mekoću i sočnost mesnih okruglica. Koristiti možeš miješano mljeveno meso u omjeru: svinjetina 40% i junetina 60%.

Ćufte u paradajz sosu

Što se tiče pripreme i termičke obrade, ćufte su najukusnije kada se prije ubacivanja u umak sotiraju na masnoći. Sotiranje znači kratko i brzo namirnicu ispeći u vrućoj, plitkoj masnoći u otvorenoj tavi. Dobro začini smjesu.

Dodavanje začinskog bilja, češnjaka i luka, mesnim okruglicama daje onaj slasni okus za kojim žudimo. I naravno, nemoj zaboraviti sol i papar! Koristi dovoljno jaja. Bez jaja mesne okruglice će se raspasti na komadiće, posebno kada ih ubaciš u umak. 

Jednostavan recept za ćufte u paradajz sosu

Sastojci - za ćufte:

  • 450 g mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1/2 sitno sjeckanog luka
  • 1 češanj sitno sjeckanog češnjaka
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 žlice ribanog parmezana
  • 2-3 žlice mlijeka
  • 1 žlica sjeckanog svježeg peršina ili žličica sušenog
  • 1/2 žličice soli
  • prstohvat papra

Sastojci - za umak:

  • 2 žlice ulja
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 konzerva sjeckane rajčice
  • 150 ml pasirane rajčice
  • 100 ml vode
  • 1 žličica šećera
  • sol
  • papar
  • sušeni bosiljak
  • origano

 

Talijanska kuhinja Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara

 

Postupak:

  1. Pomiješaj sve sastojke, pa rukama mijesi dok ne dobiješ glatku, jednoličnu smjesu.
  2. Oblikuj čvrste ćufte željene veličine pa svaku uvaljaj u brašno.
  3. Stavi ih na zagrijano ulje. Prži da porumene sa svih strana, izvadi na tanjur i ostavi sa strane. 
  4. Pripremi umak od rajčice. U tavi zagrij ulje pa dodaj sitno rezani luk. Prži luk dvije minute.
  5. Dodaj pelate, sitno sjeckani češnjak, pasiranu rajčicu, šećer i mješavinu začina.
  6. Kada umak zakuha, dodaj još 100 ml vode. Kuhaj nekoliko minuta pa dodaj ćufte.
  7. Kuhaj 20-ak minuta, pokriveno, na laganoj vatri. 
  8. Ćufte pomiješaj s kuhanom tjesteninom, a zatim posluži posipano ribanim parmezanom.

 

swee Pripremi najbolje lazanje s domaćom tjesteninom

brza opcija za ručak Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom

 

Posjeti Gastro.hr