Recepti Tjestenina 22. svibnja 2024.

Špageti bolonjez po receptu slavnog talijanskog kuhara

Špageti bolonjez
Špageti bolonjez
foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash
Tradicionalni talijanski recept za najbolji bolonjez umak! Slavni kuhar Gennaro Contaldo otkriva recept i male tajne najukusnijeg i najpopularnijeg umaka za tjesteninu

Bolonjez, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentičan recept slavnog talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.

Često u pripremi bolonjeza koristimo pasiranu rajčicu, no Gennaro umjesto nje koristi malu količinu koncentrata rajčice, razrijeđenog pilećim temeljcem koji umaku bolonjez daje savršenu teksturu i okus. Gennaro svoj bolonjez servira uz tjesteninu, točnije tagliatelle.

Priprema je jednostavna, no kuhanje će ti oduzeti nešto više vremena, budući da se umak polako kuha na laganoj vatri najmanje 2 sata za maksimalan okus. Uvijek je dobra ideja napraviti veću količinu umaka te ga zamrznuti u nekoliko odvojenih vrećica, kako bi ga uvijek imala pri ruci kada ti zatreba! 

 | Author: Shutterstock Umak bolonjez foto: Shutterstock

Zapečeni ragu bolonjez s tjesteninom 

Složenac s mljevenim mesom i sirom idealno je rješenje za višak mesnog umaka. Zapečeni umak bolonjez s tjesteninom priprema se u tren oka. Nakon što skuhaš umak po receptu talijanskog chefa, pripremi vatrostalni kalup za pečenje, naulji ga pa na dno stavi polovicu tjestenine skuhane al dente, preko tjestenine rasporedi umak od mesa, malo bešamela i polovicu sira.

Povrh stavi ostatak tjestenine, sve prekrij sa bešamelom i na kraju s ribanim sirom i mozzarellom. Peci na 190 stupnjeva oko 20-30 minuta, odnosno dok se ne stvori hrskava zlatna korica. 

 | Author: Emanuel Ekstrom/Unsplash Špageti bolonjez foto: Emanuel Ekstrom/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Umak bolonjez
15 MIN
pripreme
140 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 50 ml
  • Maslac 25 g
  • Luk 1 kom
  • Celer - stabljika 1 kom
  • Mrkva 1 kom
  • Panceta 150 g
  • Mljeveno meso - Junetina 200 g
  • Mljeveno meso - Svinjetina 200 g
  • Crveno vino 200 ml
  • Koncentrat rajčice 2 žlica
  • Pileći temeljac 200 ml
  • Tagliatelle 400 g
Postupak
  1. Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodaj luk, celer, mrkvu i pancetu te pirjaj na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.


  2. Dodaj meso i dobro ga prodinstaj.


  3. Pojačaj vatru, dodaj vino i pusti da ispari.


  4. Pire od rajčice razrijedi sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso.


  5. Smanji vatru, pokrij lonac poklopcem i kuhaj bolonjez na laganoj vatri minimalno 2 sata, s vremena na vrijeme miješajući i dodajući preostali temeljac kako se umak ne bi isušio.  


  6. Makni s vatre i posluži bolonjez uz svježe kuhane tagliatelle. No možeš koristiti i špagete.


Isprobaj i ove recepte s tjesteninom...

Možda vas zanima... Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom Recepti Možda vas zanima... Isprobaj tri izvanredne verzije zapečenih njoka Recepti Možda vas zanima... Slasna tjestenina u umaku od rajčice s piletinom Recepti njoki Možda vas zanima... BRZI RUČAK Zapečeni njoki sa špinatom i mozzarellom Recepti Ćufte Možda vas zanima... SVI IH VOLE Ćufte u sočnom umaku od rajčice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:42 09. Veljača 2022.

    belllisima