Recepti 04. ožujka 2021.

Najukusniji špageti bolognese po autohtonom receptu talijanskog kuhara

Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni talijanski recept za omiljeni bolognese umak...

Bolognese, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentični recept, talijanskog kuhara Gennara Contaldo, pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan umak s nekoliko osnovnih namirnica. Često u pripremi bolognesa koristimo pasiranu rajčicu, no Gennaro umjesto nje koristi malu količinu koncentriranog pirea od rajčice, razrijeđenog s pilećim temeljcem koji bolognese umaku daje savršenu teksturu i okus.

Bolognese umak, Gennaro servira uz tagliatelle. Priprema je jednostavna, a kuhanje će ti oduzeti nešto više vremena, budući da se umak polako kuha na laganoj vatri najmanje 2 sata za maksimalan okus.

Uvijek je dobra ideja napraviti veću količinu umaka te ga zamrznuti u nekoliko odvojenih vrećica, kako bi ga uvijek imala pri ruci kada ti zatreba! 

 

Možda vas zanima... Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka Recepti
 

Sastojci:
Za 4 porcije:

  • 45 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 150 g pancete, narezane na kockice
  • 200 g mljevene junetine
  • 200 g mljevene svinjetine
  • 200 ml crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice 
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 400 g tagliatella

bolognese | Author: Thinkstock Thinkstock

Priprema:

  1. Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodaj luk, celer, mrkvu i pancetu te pirjaj na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.
  2. Dodaj meso i dobro ga prodinstaj.
  3. Pojačaj vatru, dodaj vino i pusti da ispari.
  4. Pire od rajčice razrijedi sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso.
  5. Smanji vatru, pokrij lonac poklopcem i kuhaj bolognese na laganoj vatri 2 sata, s vremena na vrijeme miješajući i dodajući preostali temeljac kako se umak ne bi isušio.  
  6. Makni s vatre i posluži ga uz svježe kuhane tagliatelle.

Buon appetito!

 

Možda vas zanima... Ručak u 30 minuta: Zapečeni njoki s mozzarellom i špinatom Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.