Bolonjez, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentičan recept slavnog talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.
Često u pripremi bolonjeza koristimo pasiranu rajčicu, no Gennaro umjesto nje koristi malu količinu koncentrata rajčice, razrijeđenog pilećim temeljcem koji umaku bolonjez daje savršenu teksturu i okus. Gennaro svoj bolonjez servira uz tjesteninu, točnije tagliatelle.
Priprema je jednostavna, no kuhanje će ti oduzeti nešto više vremena, budući da se umak polako kuha na laganoj vatri najmanje 2 sata za maksimalan okus. Uvijek je dobra ideja napraviti veću količinu umaka te ga zamrznuti u nekoliko odvojenih vrećica, kako bi ga uvijek imala pri ruci kada ti zatreba!
Zapečeni ragu bolonjez s tjesteninom
Složenac s mljevenim mesom i sirom idealno je rješenje za višak mesnog umaka. Zapečeni umak bolonjez s tjesteninom priprema se u tren oka. Nakon što skuhaš umak po receptu talijanskog chefa, pripremi vatrostalni kalup za pečenje, naulji ga pa na dno stavi polovicu tjestenine skuhane al dente, preko tjestenine rasporedi umak od mesa, malo bešamela i polovicu sira.
Povrh stavi ostatak tjestenine, sve prekrij sa bešamelom i na kraju s ribanim sirom i mozzarellom. Peci na 190 stupnjeva oko 20-30 minuta, odnosno dok se ne stvori hrskava zlatna korica.
Isprobaj i ove recepte s tjesteninom...