Recepti 11. kolovoza 2023.

Bolonjez umak: Recept slavnog talijanskog kuhara

Špageti bolonjez
Špageti bolonjez foto: Anna Jakutajc Wojtalik/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Tradicionalni talijanski recept za najbolji bolonjez umak! Slavni kuhar Gennaro Contaldo otkriva recept i male tajne najukusnijeg i najpopularnijeg umaka za tjesteninu

Bolognese, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentični recept talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.

Često u pripremi bolognesa koristimo pasiranu rajčicu, no Gennaro umjesto nje koristi malu količinu koncentriranog pirea od rajčice, razrijeđenog s pilećim temeljcem koji bolognese umaku daje savršenu teksturu i okus. Bolognese Gennaro servira uz tjesteninu, točnije tagliatelle.

 

Možda vas zanima... Ramsayjeva carbonara gotova je za 10 minuta! Recepti

 

Priprema je jednostavna, a kuhanje će ti oduzeti nešto više vremena, budući da se umak polako kuha na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan okus. Uvijek je dobra ideja napraviti veću količinu umaka te ga zamrznuti u nekoliko odvojenih vrećica, kako bi ga uvijek imala pri ruci kada ti zatreba! 

 

 | Author: Shutterstock Bolognese umak foto: Shutterstock

 | Author: Shutterstock Zapečeni bolonjez foto: Shutterstock
 

Zapečeni ragu bolonjez s tjesteninom 

Složenac s mljevenim mesom i sirom idealno je rješenje za višak mesnog umaka. Zapečeni umak bolonjez s tjesteninom priprema se u tren oka. Nakon što si skuhala umak po receptu talijanskog chefa, pripremi vatrostalni kalup za pečenje, naulji ga pa na dno stavi polovicu tjestenine skuhane al dente, preko tjestenine rasporedi umak od mesa, malo bešamela i polovicu sira.

Povrh stavi ostatak tjestenine, sve prekrij sa bešamelom i na kraju s ribanim sirom i mozzarellom. Peci na 190 stupnjeva oko 20-30 minuta, odnosno dok se ne stvori hrskava zlatna korica. 

 | Author: Danijela Prijovic/Unsplash Špageti bolonjez foto: Danijela Prijovic/Unsplash

Recept za izvorni talijanski bolonjez umak

Sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 1 stabljika celera, sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 150 g pancete, narezane na kockice
  • 200 g mljevene junetine
  • 200 g mljevene svinjetine
  • 200 ml crnog vina
  • 2 žlice koncentrata rajčice 
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 400 g tagliatella

 

Možda vas zanima... Cacio e pepe - talijanski klasik od tri sastojka Recepti

 

Postupak:

  1. Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodaj luk, celer, mrkvu i pancetu te pirjaj na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.
  2. Dodaj meso i dobro ga prodinstaj.
  3. Pojačaj vatru, dodaj vino i pusti da ispari.
  4. Pire od rajčice razrijedi sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso.
  5. Smanji vatru, pokrij lonac poklopcem i kuhaj bolognese na laganoj vatri dva sata, s vremena na vrijeme miješajući i dodajući preostali temeljac kako se umak ne bi isušio.  
  6. Makni s vatre i posluži ga uz svježe kuhane tagliatelle.

 | Author: Emanuel Ekstrom/Unsplash Špageti bolonjez foto: Emanuel Ekstrom/Unsplash

Isprobaj i ove recepte s tjesteninom...

 

 

Možda vas zanima... Jednostavna tjestenina s prokulicama i limunom Recepti Možda vas zanima... Isprobaj tri izvanredne verzije zapečenih njoka Recepti Možda vas zanima... Slasna tjestenina u umaku od rajčice s piletinom Recepti Zapečeni njoki Možda vas zanima... Zapečeni njoki sa špinatom i mozzarellom u 30 minuta! Recepti Ćufte Možda vas zanima... SVI IH VOLE Ćufte u sočnom umaku od rajčice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:42 09. Veljača 2022.

    belllisima