Dunavski valovi – slatke delicije iz tradicije

Shutterstock Dunavski valovi
Svako malo prisjetimo se nekog kolača u kojem smo uživali u djetinjstvu, a koji već dugo nismo jeli. Jedan takav kolač su i omiljeni dunavski valovi, pravi slatki zalogaj iz bakine bilježnice
Vidi originalni članak

Volimo te stare kolače koji nas podsjećaju na djetinjstvo. Divne, stare, provjerene recepte koji kao da su upravo izašli iz bakine pećnice. I danas baš pečemo jedan takav kolač...

Savršena kombinacija višanja, vanilije i čokolade, uz dodatak puno drugih divnih sastojaka, zove se – dunavski valovi. Slastan je to starinski kolač čiji se recept prenosi s koljena na koljeno već generacijama i nas je inspirirao na kreativnost.

Dunavski valovi

(za 24 kriške)

Sastojci - za biskvit:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • sol
  • 6 jaja
  • 400 g brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 5 žlica mlijeka
  • 1 žlica gorkog kakaa
  • 2 žlice ruma

Sastojci - za nadjev:

  • 1 kg svježih višanja ili 2 staklenke kompota (od 720 ml)
  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 200 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 200 g tamne čokolade
  • 1 žlica maslaca

 

Video savjet Slastica naših baka: Paradižot iliti šnenokle

 

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme pjenasto izmiksaj maslac sa šećerom i prstohvatom soli, umiksaj jedno po jedno jaje, po tome rasporedi mješavinu brašna i praška za pecivo te malo-pomalo dodaj mlijeko sve dok ne dobiješ glatku smjesu koja se može razmazivati. Ako je smjesa pregusta, možeš dodati još malo mlijeka.
  2. Višnje operi, očisti od koštica, odnosno, ako su iz kompota - ocijedi od soka.
  3. U lim obložen papirom za pečenje u ravnomjernom sloju razmaži polovicu biskvita pa po tome razmaži drugu polovicu pomiješanu s kakaom i rumom. Po vrhu rasporedi višnje, stavi biskvit u pećnicu i peci oko 30 minuta. Pečeni biskvit izvadi i ostavi da se ohladi.
  4. U međuvremenu skuhaj puding s mlijekom i šećerom prema uputi na vrećici. U mlaki puding malo-pomalo umiksaj maslac izmiksan sa šećerom u prahu pa kremom premaži hladni biskvit.
  5. Razlomljenu čokoladu otopi u metalnoj zdjeli na pari s maslacem. Prelij je preko kolača pa nazubljenom lopaticom (ili vilicom) po glazuri izvuci valove. Kada se stisne, kolač po želji pospi kakaom i nareži na kriške.

 

Jednostavna uživanja Kukuruzna zlevanka u slanoj varijanti je doručak za poželjeti

 

Posjeti Gastro.hr