Zlevanka, zlevka, ljevača, izljevača... Da, sve dođe na isto - slasno, žućkasto, mirisno i fino jelo. Baš kao što je često slučaj, ovo je u pravilu jelo koje se pripremalo kad nije bilo obilja. Neka ga je puno, neka je zasitno, ali i hranjivo. Zadovoljava uvjete! Kukuruzna zlevanka je stvarno jedno jednostavno jelo, ali ujedno i ono koje ti vraća uspomene - ako je bila dio tvog djetinjstva, naravno.
U različitim se krajevima različito naziva, ali svodi se na isto - biskvitasto tijesto (nazovimo to tako) koje možeš jesti u raznim kombinacijama. Iako se češće jede u slatkom izdanju, mnoge će više oduševiti slana varijanta. Posebno zato što se može jesti u više kombinacija nego slatka. Kukuruzna zlevanka može se pripremiti s više ili manje kukuruznog brašna, možeš u nju dodati nešto što ti se baš jede - masline ili komadiće šunke. Ali bit će i više nego divna i samo takva kava jest.
Kukuruzna zlevanka bit će najbolja ako za nju koristiš domaće kukuruzno brašno, te sir i vrhnje. Zbog posebnosti tih sastojaka ona će biti još bogatija. Smjesom barataj "oprezno" kako bi zadržala prozračnost koju daju bjelanjci. Divna, rupičasta i lagana zlevanka kakvu zasigurno još niste probali spremna je za čas. Kada je gotova, posipati je možete šećerom ili ostaviti u slanom izdanju, ovisno o ukusu.
Iako bi mnogi mogli "pasti" na tu prozračnost koja se može postići ako pažljivo baratamo snijegom od bjelanjaka, neki baš vole - tanko izdanje ovog jela. Ako želiš tanku, čvršću zlevanku, nemoj posebno raditi snijeg od bjelanjaka, nego jaja izradi u cjelini. Tako će zlevanka biti gušća, tvrđa, ali jednako fina!
Potrebno vam je:
- 3 jaja
- 120 g kukuruznog brašna
- 4 žlice vrhnja
- 6 žlica otopljenog maslaca
- 2 žličice praška za pecivo
- 300 g svježeg sira
- 200 ml mlijeka
- Sol
Priprema:
- Najprije odvoji bjelanjke od žumanjaka.
- Bjelanjke izmiksaj u snijeg, a žumanjke s vrhnjem i maslacem.
- Dodaj im malo soli pa ubaci i kukuruzno brašno i prašak za pecivo.
- Dobro pomiješaj, a zatim polako dodaj mlijeko. Miješaj dok ne dobiješ smjesu nalik na onu za palačinke.
- Na kraju laganim pokretima umiješaj snijeg od bjelanjaka.
- Prebaci u posudu za pečenje premazanu maslacem.
- Na kraju obilno pospi svježim sirom, dodaj još soli i papra po potrebi, a možeš dodati i koju žlicu vrhnja po želji.
Dobar tek!