gastro postao
Ovo tradicionalno hrvatsko jelo postalo je baština koju njeguju generacije otočana a receptura je vrlo jednostavna i lagana za napraviti. Već zamišljamo kako su ih none radile i kako je cijela kuća mirisala po dizanom tijestu, slanim inčunima, začinima…
Sastojci:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 1/4 žličica soli
- 3 žlice ulja
Za nadjev:
- 50 dag luka
- 30 dag rajčica
- 8 slanih srdela
- Miješano maslinovo ulje
Priprema:
- Za nadjev na ulju poprži kosani luk, zatim dodaj oguljene i narezane rajčice i pirjaj dok tekućina ne ispari. Kada se ohladi, umiješaj u smjesu usitnjene srdele.
- Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa 1/2 dl mlake vode i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac i ulje. Dodaj još malo mlake vode i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
- Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1,5 cm debljine. Pazi da po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći.
- Prvi dio stavi u lim, namazan i posut brašnom, pokrij ga pripremljenim nadjevom a zatim preko nadjeva položi drugi dio tijesta. Prekrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže otprilike 40 minuta. Tada pogaču premaži uljem, stavi u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri peci oko 50 minuta.
- Kada se pogača malo ohladi, nareži je na kocke.