Recepti 08. srpnja 2022.

Komiška riblja pogača – klasik po receptu starih nona s otoka

Komiška riblja pogača foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo tradicionalno hrvatsko jelo postalo je baština koju njeguju generacije otočana a receptura je vrlo jednostavna i lagana za napraviti. Već zamišljamo kako su ih none radile i kako je cijela kuća mirisala po dizanom tijestu, slanim inčunima, začinima…

Sastojci:

  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
  • 1/4 žličica soli
  • 3 žlice ulja

Za nadjev:

  • 50 dag luka
  • 30 dag rajčica
  • 8 slanih srdela
  • Miješano maslinovo ulje
Možda vas zanima... Focaccia Grassa - neodoljiv spoj slavonske i talijanske pogače Kolumne

Priprema:

  1. Za nadjev na ulju poprži kosani luk, zatim dodaj oguljene i narezane rajčice i pirjaj dok tekućina ne ispari. Kada se ohladi, umiješaj u smjesu usitnjene srdele.
  2. Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa 1/2 dl mlake vode i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac i ulje. Dodaj još malo mlake vode i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
  3. Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1,5 cm debljine. Pazi da po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći. 
  4. Prvi dio stavi u lim, namazan i posut brašnom, pokrij ga pripremljenim nadjevom a zatim preko nadjeva položi drugi dio tijesta. Prekrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže otprilike 40 minuta. Tada pogaču premaži uljem, stavi u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri peci oko 50 minuta.
  5. Kada se pogača malo ohladi, nareži je na kocke.

 | Author: Shutterstock Komiška riblja pogača foto: Shutterstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.