Recepti 14. studenoga 2022.

Revani je klasični turski kolač, sočan i sladak, preliven šećernim sirupom

Možeš ga poslužiti posutog kokosom, pistacijom ili prema želji foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako netko zna pripremiti slatke kolače, onda su to Turci. A ako netko voli turske kolače, onda su to… pa, svi koji jako vole slatko. Revani kolač je jedan od njih.

Kad pomisliš na turske kolače, vjerojatno ti prvo na pamet padne baklava. Ako si malo bolji poznavatelj, onda su tu i tulumbe, tufahije… Svim ovim kolačima zajednička je još jedna stvar, osim porijekla, a to je – preliveni su šećernim sirupom.

No, dobro, ipak se radi o turskim kolačima, nisu samo preliveni, nego su, bolje rečeno, natopljeni šećernim sirupom. I upravo je taj sirup karakterističan za kolače s ovog područja, pa tako i za ovaj – revani kolač, koji se radi u više varijanti, ali najosnovnija je ona s grizom.

 

Možda vas zanima... Biskvitno i hrustavo tijesto: Otkrij tajne guste, svijetle i pjenaste smjese Recepti

Bez šećernog sirupa, budimo iskreni, ovo bi bila još jedna varijanta biskvita. No, šećerni sirup daje ovom kolaču jednu sasvim novu dimenziju. Od suhog i tvrdog revani kolač se uz šećerni sirup pretvara u mekan i sočan, a limun u sirupu dodatni je plus i kruna na vrhu ovog kolača. Jednostavno, moraš probati ovaj kolač.

U Turskoj se u svakoj kući zna pripremati ovaj kolač, a svaka kuća gotovo da ima svoj recept i svoje tajne. Ovo što donosimo je okvirni recept, a što sve možete kombinirati s ovim kolačem, možemo tek ovom prilikom spomenuti.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Na primjer, možeš krenuti od manjih varijacija, pa limun u sirupu zamijeniti narančom ili grejpom. Možeš dodati koricu limuna ili naranče u kolač. U kolač možeš dodati i, na primjer, mak ili kokos, a na vrh staviti ganache ili šlag. No, evo ipak najprije nekog osnovnog recepta.

Inače, ako hoćeš bolji kolač, pripazi na kvalitetu griza, pa neka bude malo bolji, te ne baš najsitniji.

Revani kolač

Sastojci:

Za sirup:

  • 2 šalice vode
  • 2 šalice šećera
  • ½ limuna, iscijeđenog

Za biskvit:

  • 1 šalica griza
  • ½ šalice brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 3 jaja
  • ½ šalice šećera
  • 1 šalica jogurta
  • 1 šalica maslinovog ulja

Za ukras:

  • 1 žlica osušenog kokosa

Priprema:

Za sirup:

U lonac stavi šećer i vodu i zakuhaj. Kad zakuha smanji vatru i pusti da lagano kuha dok se malo ne zgusne, oko 20 minuta. Kad se zgusne dodaj limunov sok i pusti da lagano kuha još 2 minute. Neka se ohladi.

Za kolač:

  1. Dno i rubove okruglog kalupa premaži maslacem. Stavi ga na stranu.
  2. Zagrij pećnicu na 180°C.
  3. U velikoj zdjeli pomiješaj griz, brašno i prašak za pecivo.
  4. U drugoj zdjeli električnom miješalicom izmiksaj jaja i šećer dok ne postane kremasto i pjenasto. Dodaj jogurt i ulje, dobro promiješaj.
  5. Dodaj suhe sastojke u mokre i miješaj dok se sve ne sjedini.
  6. Izlij smjesu u pripremljeni kalup i peci dok ne porumeni, oko 30 minuta. Isprobaj čačkalicom i ako izađe čista, izvadi kolač iz pećnice.
  7. Nareži ga na dijamante ili kvadrate.
  8. Topli kolač prelij sirupom. Pusti da upije sirup i potpuno se ohladi prije posluživanja.
  9. Za ukras po kolaču pospi malo kokosa ili pistacija u prahu.

Mali trikovi:

  • Prvo skuhaj sirup, pa ga pusti da se ohladi dok pripremaš kolač.
  • Topli kolač najbolje je preliti ohlađenim sirupom.
  • Važno je narezati kolač prije nego što ga preliješ sirupom, da što bolje upije sirup.
  • Pusti da kolač upije sirup prije posluživanja, odnosno najmanje sat vremena.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.