Svako malo prisjetimo se nekog kolača u kojem smo uživali u djetinjstvu, a koji već dugo nismo jeli. Jedan takav kolač su i omiljeni dunavski valovi, pravi slatki zalogaj iz bakine bilježnice
Volimo te stare kolače koji nas podsjećaju na djetinjstvo. Divne, stare, provjerene recepte koji kao da su upravo izašli iz bakine pećnice. I danas baš pečemo jedan takav kolač...
Savršena kombinacija višanja, vanilije i čokolade, uz dodatak puno drugih divnih sastojaka, zove se – dunavski valovi. Slastan je to starinski kolač čiji se recept prenosi s koljena na koljeno već generacijama i nas je inspirirao na kreativnost.
Dunavski valovi
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Dunavski valovi
25 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
24
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Maslac
250
g
Šećer
200
g
Sol
Jaje
6
kom
Brašno
400
g
Prašak za pecivo
3
žličica
Mlijeko
5
žlica
Kakao prah
1
žlica
Rum
2
žlica
NADJEV
Sastojci
Višnje iz kompota
1450
ml
Puding od vanilije
1
kom
Mlijeko
500
ml
Šećer
3
žlica
Maslac
200
g
Šećer u prahu
50
g
Tamna čokolada
200
g
Maslac
1
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme pjenasto izmiksaj maslac sa šećerom i prstohvatom soli, umiksaj jedno po jedno jaje, po tome rasporedi mješavinu brašna i praška za pecivo te malo-pomalo dodaj mlijeko sve dok ne dobiješ glatku smjesu koja se može razmazivati. Ako je smjesa pregusta, možeš dodati još malo mlijeka.
Višnje operi, očisti od koštica, odnosno, ako su iz kompota - ocijedi od soka.
U lim obložen papirom za pečenje u ravnomjernom sloju razmaži polovicu biskvita pa po tome razmaži drugu polovicu pomiješanu s kakaom i rumom. Po vrhu rasporedi višnje, stavi biskvit u pećnicu i peci oko 30 minuta. Pečeni biskvit izvadi i ostavi da se ohladi.
U međuvremenu skuhaj puding s mlijekom i šećerom prema uputi na vrećici. U mlaki puding malo-pomalo umiksaj maslac izmiksan sa šećerom u prahu pa kremom premaži hladni biskvit.
Razlomljenu čokoladu otopi na pari s maslacem. Prelij je preko kolača pa nazubljenom lopaticom (ili vilicom) po glazuri izvuci valove. Kada se stisne, kolač po želji pospi kakaom i nareži na kriške.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.