gastro postao
Tko ne bi zaplesao od sreće jedući ukusne šnite jednog od najvećih klasika slastičarstva? A s obzirom da upravo u ovo vrijeme uživamo u raskošnim (ok, pa što ako su pomalo kiselkaste) aromama višanja, red je da prionemo poslu i pripremimo ovaj božanski kolač
Savršena kombinacija višanja, vanilije i čokolade, uz dodatak puno 'lipih' drugih sastojaka, zove se – dunavski valovi. Slastičarski klasik čiji se recept prenaša s koljena na koljeno već generacijama i nas je inspirirao na kreativnost.
Sastojci (za 24 kriške):
Za biskvit:
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- sol
- 6 jaja
- 400 g brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 5 žlica mlijeka
- 1 žlica gorkog kakaa
- 2 žlice ruma
Za nadjev:
- 1 kg svježih višanja ili 2 staklenke kompota (od 720 ml)
- 1 vrećica pudinga od vanilije
- 500 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 200 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- 200 g tamne čokolade
- 1 žlica masla
Dunavski valovi
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme pjenasto stuci maslac sa šećerom i prstohvatom soli, umiksaj jedno po jedno jaje, po tome rasporedi mješavinu brašna i praška za pecivo te malo-pomalo dodaj mlijeko sve dok ne dobiješ glatku smjesu koja se može razmazivati. Ako je smjesa pregusta, možeš dodati još malo mlijeka.
- Višnje operi, očisti od koštica, odnosno ocijedi od soka.
- U lim obložen papirom za pečenje u ravnomjernom sloju razmaži polovicu biskvita pa po tome razmaži drugu polovicu pomiješanu s kakaom i rumom. Po vrhu rasporedi višnje, stavi biskvit u pećnicu i peci oko 30 min. Pečeni biskvit izvadi i ostavi da se ohladi.
- U međuvremenu skuhaj puding s mlijekom i šećerom prema uputi na vrećici. U mlaki puding malo-pomalo umiksaj maslac izrađen sa šećerom u prahu pa kremom premaži hladni biskvit.
- Razlomljenu čokoladu otopi u metalnoj zdjeli na pari s maslom. Prelij je preko kolača pa nazubljenom lopaticom (ili vilicom) po glazuri izvuci valove. Kada se stisne, kolač po želji pospi kakaom i nareži na kriške.
Ako voliš deserte s višnjama, isprobaj i ove slasne ideje: