DOMAĆI SATARAŠ Isprobaj 2 slasne varijante!
Ponukani brojnim raspravama na našim društvenim mrežama oko načina spravljanja sataraša odlučili smo zamoliti dvije blogerice da nam pripreme svoje verzije sataraša. Odabir je pao na Sandru Rončević i Tanju Pastuović Klaić, prekaljene ljubiteljice domaće (slavonske) kuhinje.
Često ste ostavljali komentare da se originalni sataraš priprema isključivo na svinjskoj masti pa donosimo dva 'suprostavljena' recepta, jedan sa, a drugi bez masti ostavljajući tebi na izbor da odabereš favorita.
Sataraš à la Sandra Rončević, blog O slanom i slatkom
Mirisno povrtno jelo koje se može poslužiti kao samostalni obrok, toplo predjelo ili prilog uz meso. Najčešće se poslužuje uz rižu, pire krumpir ili s umućenim jajima.
Sataraš à la Tanja Pastuović Klaić, blog Cookam i guštam
"Ovo je posvećeno jednom od mojih najdražih ljetnih jela, a u dijelu Slavonije u kojem sam rođena i odrasla to jelo nazivamo bećarac, dok je uobičajeni naziv sataraš", ističe i dodaje važnost biranja dobro dozrelih plodova, paradajz mora biti mekan i sočan, a preferira pripremu na domaćoj masti iako je i ulje sasvim dobra alternativa.
"Uz bećarac mi ne treba ništa osim finog, friškog kruha. Obožavam njegovu jednostavnost", kaže Tanja. Dodaje da je recept pomalo odokativan, omjeri nisu uvijek isti, ova je količina otprilike za 2 ljudi...