Pravi domaći sataraš u dvije varijante!

Tanja Pastuović Klaić Domaći sataraš prema receptu blogerice Tanje Pastuović Klaić
Ovo popularno jelo od povrća čest je prijatelj na našim stolovima, a naročito ljeti... Donosimo dva recepta - jedan tradicionalni sa svinjskom masti i jedan s maslinovim uljem
Vidi originalni članak

Ponukani brojnim raspravama na našim društvenim mrežama oko načina spravljanja sataraša (recept ovdje) odlučili smo zamoliti dvije blogerice da nam pripreme svoje verzije sataraša. Odabir je pao na Sandru Rončević i Tanju Pastuović Klaić,  prekaljene ljubiteljice domaće (slavonske) kuhinje.

Često ste ostavljali komentare da se originalni sataraš priprema isključivo na svinjskoj masti pa donosimo dva 'suprostavljena' recepta, jedan sa, a drugi bez masti ostavljajući tebi na izbor da odabereš favorita.

 

miris djetinjstva Sataraš: Tri jednostavna recepta za obožavano starinsko jelo
 

Sataraš à la Sandra Rončević, blog O slanom i slatkom

Mirisno povrtno jelo koje se može poslužiti kao samostalni obrok, toplo predjelo ili prilog uz meso. Najčešće se poslužuje uz rižu, pire krumpir ili s umućenim jajima.

Sastojci:

  • 2 srednje velike glavice luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 paprike (babure, paradajzerice ili koje najčešće koristite)
  • 6-7 zrelih, sočnih rajčica
  • 1 mala chilli papričica (peperoncino)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • po želji svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili majčina dušica

Postupak:

  1. Očistiti luk i narezati ga na sitno. Paprike očistiti od sjemenki i narezati na veće kockice. Rajčicu, također, narezati na kockice.
  2. Na maslinovo ulje ubaciti chilli papričicu i aromatizirati ulje jedno 3-4 minute pa potom dodati luk i pirjati ga dok ne postane staklast. Na luk dodati paprike i nastaviti pirjanjem. Nakon 10 minuta izvaditi chilli papričicu (ili ostaviti do kraja ako volite ljuto) pa dodati rajčice, prostisnuti češnjak, posoliti i popapriti te poklopiti i ostaviti da se jelo kuha na laganoj vatri 20-25 minuta. Sataraš je gotov kad velik dio tekućine ispari.
  3. Pred sam kraj kuhanja dodati začine po želji; svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili listiće majčine dušice.
  4. Poslužiti uz kuhanu rižu, pire krumpir ili uz tostirani kruh. Također, pri samom kraju kuhanja, u sataraš možeš umiješati 3-4 (ili više) umućena jaja i poslužiti uz zdjelu zelene salate.
  5. Ako ovoj kombinaciji povrća dodaš tikvice i patlidžane dobit ćeš ukusno provansalsko jelo poznato pod nazivom ratatouille.

 

jelo od povrća Brzi ljetni sataraš

 

Sataraš à la Tanja Pastuović Klaić, blog Cookam i guštam

"Ovo je posvećeno jednom od mojih najdražih ljetnih jela, a u dijelu Slavonije u kojem sam rođena i odrasla to jelo nazivamo bećarac, dok je uobičajeni naziv sataraš", ističe i dodaje važnost biranja dobro dozrelih plodova, paradajz mora biti mekan i sočan, a preferira pripremu na domaćoj masti iako je i ulje sasvim dobra alternativa. "Uz bećarac mi ne treba ništa osim finog, friškog kruha. Obožavam njegovu jednostavnost", kaže Tanja. Recept je malo odokativan, omjeri nisu uvijek isti, ova je količina otprilike za dvoje ljudi...

 

jelo od povrća Sataraš: Povrće na maksimumu

 

Sastojci:

  • 2 glavice luka
  • 2-3 veće paprike
  • 5-6 paradajza srednje veličine
  • mast ili ulje
  • sol
  • šećer
  • ljuta papričica ili peperončini

Postupak:

  1. Luk, papriku i paradajz operi i nareži na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti.
  2. Na većoj tavi zagrij žlicu masti pa dodaj nasjeckani luk, kratko ga prodinstaj, posoli i povremeno miješaj.
  3. Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodaj papriku ranije narezanu na veće komade pa opet pusti da lagano krčka sljedećih 10-ak minuta. Sada dodaj i narezani paradajz, sve pažljivo promiješaj i ostavi da se dinsta na laganoj vatri.
  4. Nemoj dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svog soka, samo budi u blizini i povremeno promiješaj.
  5. Kada je svo povrće omekšalo dodaj mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosoli i dodaj malo ljute papričice ili peperoncina. I jedno i drugo jako usitni prije nego primješaš jelu. U slučaju da koristiš peperončine, pažjivo kod doziranja jer njihovu žestinu tek kasnije osjetiš u punoj snazi ;)) Ja volim kada je satarš malo ljući.
  6. Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada to odgovara njegova tekstura - netko voli rijeđi, a netko ukuhaniji.

 

Posjeti Gastro.hr