Recepti Povrće 19. lipnja 2025.

Imamo čak 3 odlična recepta za omiljeni SATARAŠ!

Povrće
20 MIN
45 MIN
4
SREDNJE
sataraš
Sataraš
foto: zeinaskitchen.se/Pinterest
Mirisno pečeno povrće i prije nego dođe na stol u obliku sataraša mnoge od nas vraća u djetinjstvo....

Vjerojatno su svi barem jednom u životu probali ovo divno povrtno jelo, zvano satarašOkusi i mirisi kojima je prožet, najbolje dolaze do izražaja ljeti, kada imamo svježe povrće ubrano u vrtu no, s obzirom na to da su nam sve namirnice potrebne za pripremu istog dostupne cijele godine, možemo ga raditi bilo kada kad nam padne na pamet. Što nas posebno veseli!

Postoje razne izvedbe sataraša i gotovo svatko tko ga priprema tvrdi kako je baš njegov najbolji!

sataras | Author: Deadaliz Sataraš foto: Deadaliz

Svinjska mast ili ulje?

Također, neki ga pripremaju na svinjskoj masti, neki na suncokretovom ulju, a neki na maslinovom ulju, pa i između njih također postoje određene tenzije, jer jasno, svatko misli da je njegov način najbolji i da daje najbolji sataraš.

No postoje i oni malo hrabriji koji u sataraš stavljaju jaje - nama se ova verzija iskreno baš i ne sviđa, no, o ukusima se ne raspravlja pa tako nećemo suditi ni o tome. Neki pak, stavljaju prženu slaninu, što isto nije možda baš najsretniji izbor jer tada miris slanine preuzima sve one divne mirise koje daje povrće.

Ne gasi ekran dok kuham

Sataraš - recept Sandre Rončević
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Luk 1 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Paprika 4 kom
  • Rajčica 7 kom
  • Ljuta papričica 1 kom
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Kopar - svježi
  • Listići svježeg peršina
  • Majčina dušica
Postupak
  1. Očistiti luk i narezati ga na sitno. Paprike očistiti od sjemenki i narezati na veće kockice. Rajčicu, također, narezati na kockice.


  2. Na maslinovo ulje ubaciti chilli papričicu i aromatizirati ulje jedno 3-4 minute pa potom dodati luk i pirjati ga dok ne postane staklast. Na luk dodati paprike i nastaviti pirjanjem.

    Nakon 10 minuta izvaditi chilli papričicu (ili ostaviti do kraja ako volite ljuto) pa dodati rajčice, prostisnuti češnjak, posoliti i popapriti te poklopiti i ostaviti da se jelo kuha na laganoj vatri 20-25 minuta. Sataraš je gotov kad velik dio tekućine ispari.


  3. Pred sam kraj kuhanja dodati začine po želji; svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili listiće majčine dušice.


  4. Poslužiti uz kuhanu rižu, pire krumpir ili uz tostirani kruh. Također, pri samom kraju kuhanja, u sataraš možeš umiješati 3-4 (ili više) umućena jaja i poslužiti uz zdjelu zelene salate.


  5. Ako ovoj kombinaciji povrća dodaš tikvice i patlidžane dobit ćeš ukusno provansalsko jelo ratatouille.


Sataraš Možda vas zanima... Sataraš: Povrće na maksimumu Recepti

Odakle dolazi sataraš?

Sataraš se više priprema u Slavoniji i Baranji, nego što je to na primjer u ostalim dijelovima Hrvatske. Pretpostavlja se da sataraš dolazi iz susjedne nam Mađarske pa je možda zato više poznat u ovim dijelovima bližim granici s istom.

Kako god, sataraš je nešto što zaista volimo i najbolji nam je kada ga jedemo još toplog, s domaćim kruhom. 

Sataras | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Može i s njokima

Ovaj odlični povrtni užitak, možete jesti i s njokima čime dobivate najbolje glavno jelo.

Uobičajeni sastojci za sataraš su luk, crvena, žuta i zelena paprika i češnjak. Po želji, možete ga nadograditi povrćem poput tikvica i patlidžana, ali najbolji je ovaj s osnovnim sastojcima jer upravo oni daju daj specifičan okus kojeg se sjetimo kada nam netko spomene sataraš.

Ako vam se sada, kad ste se prisjetili ovog divnog jela s povrćem, jede upravo sataraš, donosimo nekoliko prijedloga za pripremu istog. Koju god da recept odabereš, nećeš pogriješiti...

sataras Možda vas zanima... Brzi ljetni sataraš Recepti Domaći sataraš Možda vas zanima... DOMAĆI SATARAŠ Isprobaj 2 slasne varijante! Recepti Sataraš Možda vas zanima... Sataraš: Svima omiljeno ljetno jelo Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.