Vjerojatno su svi barem jednom u životu probali ovo divno povrtno jelo, zvano sataraš. Okusi i mirisi kojima je prožet, najbolje dolaze do izražaja ljeti, kada imamo svježe povrće ubrano u vrtu no, s obzirom na to da su nam sve namirnice potrebne za pripremu istog dostupne cijele godine, možemo ga raditi bilo kada kad nam padne na pamet. Što nas posebno veseli!
Postoje razne izvedbe sataraša i gotovo svatko tko ga priprema tvrdi kako je baš njegov najbolji!
Svinjska mast ili ulje?
Također, neki ga pripremaju na svinjskoj masti, neki na suncokretovom ulju, a neki na maslinovom ulju, pa i između njih također postoje određene tenzije, jer jasno, svatko misli da je njegov način najbolji i da daje najbolji sataraš.
No postoje i oni malo hrabriji koji u sataraš stavljaju jaje - nama se ova verzija iskreno baš i ne sviđa, no, o ukusima se ne raspravlja pa tako nećemo suditi ni o tome. Neki pak, stavljaju prženu slaninu, što isto nije možda baš najsretniji izbor jer tada miris slanine preuzima sve one divne mirise koje daje povrće.
Odakle dolazi sataraš?
Sataraš se više priprema u Slavoniji i Baranji, nego što je to na primjer u ostalim dijelovima Hrvatske. Pretpostavlja se da sataraš dolazi iz susjedne nam Mađarske pa je možda zato više poznat u ovim dijelovima bližim granici s istom.
Kako god, sataraš je nešto što zaista volimo i najbolji nam je kada ga jedemo još toplog, s domaćim kruhom.
Može i s njokima
Ovaj odlični povrtni užitak, možete jesti i s njokima čime dobivate najbolje glavno jelo.
Uobičajeni sastojci za sataraš su luk, crvena, žuta i zelena paprika i češnjak. Po želji, možete ga nadograditi povrćem poput tikvica i patlidžana, ali najbolji je ovaj s osnovnim sastojcima jer upravo oni daju daj specifičan okus kojeg se sjetimo kada nam netko spomene sataraš.
Ako vam se sada, kad ste se prisjetili ovog divnog jela s povrćem, jede upravo sataraš, donosimo nekoliko prijedloga za pripremu istog. Koju god da recept odabereš, nećeš pogriješiti...