Špajza 18. lipnja 2018.

Sataraš: Svima omiljeno ljetno jelo

Sataraš
gastro postao gastro.24sata.hr
Sataraš je jedno od najprepoznatljivijih tradicionalnih jela u Lijepoj našoj, a korijene vuče iz Baranje. No, od vremena kada je puštao svoje korijene pa do današnjih dana sataraš se pretvorio u neizostavan obrok na mnogim jelovnicima diljem zemlje.

Većini on je omiljeni ljetni ručak i idealno je jelo za spremanje u ljetnoj sezoni kada dozrijevaju rajčice i paprike. Postoje razne izvedbe sataraša i gotovo svatko tko ga priprema tvrdi kako je baš njegov najbolji jer ga najbolje priprema! Neki ga pripremaju na svinjskoj masti, neki na suncokretovom ulju, a neki na maslinovom, pa i između njih također postoje određene tenzije, jer jasno, svatko misli da je njegov način najbolji i da daje najbolji sataraš.

Sataras kolaz | Author: Tanja Pastuović Klaić foto: Tanja Pastuović Klaić

Uobičajeni sastojci za sataraš su luk, crvena i zelena paprika, rajčica i češnjak. Po želji, možete dodati povrće poput tikvica i patlidžana, ali najbolji je ovaj s osnovnim sastojcima jer upravo oni daju daj specifičan okus kojeg se sjetimo kada nam netko spomene sataraš.

Ako vam se sada, kad ste se prisjetili ovog divnog jela s povrćem, jede upravo sataraš, donosimo nekoliko prijedloga za pripremu istog.

Pravi domaći sataraš u dvije varijante!

Brzi ljetni sataraš

Sataraš: Povrće na maksimumu

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.