Evo kako možeš napraviti frangipane - izvanredan dodatak tartovima

Stockfood
Odlična je u kombinaciji s voćem, ali iznenađujuće dobro pristaje i uz pistaciju...
Vidi originalni članak

U posljednja dva posjeta zagrebačkim slastičarnicama naletjele smo na frangipane u tartovima. Riječ je o pečenoj kremi od badema koja se najčešće koristi upravo za nadijevanje pita i tartova. Dobro pristaje uz svježe voće i džemove, curd od limuna ili naranče, ali i pastu od pistacije.

Lista sastojaka  potrebnih za pripremu frangipanea je poprilično kratka, a uključuje maslac, šećer, jaja, sol i bademovo brašno. Budući da su u pitanju sirova jaja, frangipane je potrebno peći zajedno s prhkim tijesto, no svaka se utrošena minuta isplati.

 

Mali trikovi Omekšajte maslac za kolače u samo nekoliko sekundi


Sastojci:

  • 225 g omekšalog maslaca
  • 225 g šećera
  • 5 jaja
  • 225 g bademovog brašna
  • 1 mahuna vanilije
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Mahunu vanilije zareži po sredini pa nožem odvoji sjemenke.
  2. Ubaci ih u posudu s omekšalim maslacom, malo soli i nastavi miksati. Postepeno dodaj šećer i miksaj dok smjesa ne postane pahuljasta i svjetlije boje.
  3. Ubaci u smjesu jedno po jedno jaje i dobro je sjedini.
  4. Umiješaj bademovo brašo pa promiješaj drvenom kuhačom.

Naravno, možeš dodati i žličicu ekstrakta od badema i vanilije ili naribati koricu naranče. Ako planiraš frangipaneom nadjenuti tart, na kremu poslaži još 50-100 g listića badema pa ga tek onda ubaci u pećnicu.

 

Pregacha predstavlja... Brzinski tart s bademima i jabukama

 

Posjeti Gastro.hr