U posljednja dva posjeta zagrebačkim slastičarnicama naletjele smo na frangipane u tartovima. Riječ je o pečenoj kremi od badema koja se najčešće koristi upravo za nadijevanje pita i tartova. Dobro pristaje uz svježe voće i džemove, curd od limuna ili naranče, ali i pastu od pistacije.
Lista sastojaka potrebnih za pripremu frangipanea je poprilično kratka, a uključuje maslac, šećer, jaja, sol i bademovo brašno. Budući da su u pitanju sirova jaja, frangipane je potrebno peći zajedno s prhkim tijesto, no svaka se utrošena minuta isplati.
Sastojci:
- 225 g omekšalog maslaca
- 225 g šećera
- 5 jaja
- 225 g bademovog brašna
- 1 mahuna vanilije
- Prstohvat soli
Priprema:
- Mahunu vanilije zareži po sredini pa nožem odvoji sjemenke.
- Ubaci ih u posudu s omekšalim maslacom, malo soli i nastavi miksati. Postepeno dodaj šećer i miksaj dok smjesa ne postane pahuljasta i svjetlije boje.
- Ubaci u smjesu jedno po jedno jaje i dobro je sjedini.
- Umiješaj bademovo brašo pa promiješaj drvenom kuhačom.
Naravno, možeš dodati i žličicu ekstrakta od badema i vanilije ili naribati koricu naranče. Ako planiraš frangipaneom nadjenuti tart, na kremu poslaži još 50-100 g listića badema pa ga tek onda ubaci u pećnicu.