Fino i jednostavno: Pečeni krumpir sa sirom

Thinkstock
Pečeni je krumpir divota sam po sebi, a kad mu dodate sir postane dvostruko bolji...
Vidi originalni članak

Krumpir je najzahvalnija namirnica od koje možete napraviti nebrojeno mnogo ukusnih jela i priloga. I kako onda ne voljeti krumpir?

Pečeni krumpir uvijek je odličan odabir - bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog... Kada ga pripremite sa sirom i obogatite začinima postaje prava poslastica, pa svakako isprobajte ovaj jednostavan recept za zapečeni krumpir sa sirom. 

 

Ideja za ručak! Rösti - švicarski popečci od krumpira koje obožavamo

 

jednostavno i fino S francuskim krumpirom ne možeš pogriješiti!

 

Potrebno vam je:

  • 1 kg krumpira
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 150 g ribanog polutvrdog sira
  • 50 g ribanog tvrdog sira
  • 50 g maslaca
  • 50 g oštrog brašna
  • 3 žlice sjeckanih peršinovih listića
  • 1 žličica senfa
  • mljeveni muškatni oraščić
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Krumpir očistite i narežite na tanke ploške. Stavite ga u lonac s hladnom vodom, posolite i zagrijte na jačoj vatri. Kada voda zakipi, kuhajte 10 minuta.
  2. Procijedite krumpir i stavite ga u namašćenu posudu za pečenje.
  3. Pripremite bešamel umak tako da prvo na zagrijanom maslacu kratko prepržite brašno, a zatim postupno dodate mlijeko neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice brašna.
  4. Umak kuhajte oko 4 minute, a potom ga sklonite s izvora topline i dodajte mu muškatni oraščić, papar, peršin, senf i ribani polutvrdi i tvrdi sir.
  5. Pripremljeni umak sa sirom prelijte preko krumpira, malo promiješajte i pecite na 180°C oko 45 minuta – dok krumpir ne omekša.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr