gastro postao
Originalno jelo koje je inspiriralo našu domaću inačicu naziva se gratin dauphinois, a potječe iz francuske pokrajine Dauphiné
U dane kada treba brzo smisliti i pripremiti konkretno jelo za veliku glad, a nemamo vremena ni volje ići u nabavku - uskače francuski krumpir. Iako mu naziv "francuski" daje dozu otmjenosti, ovaj je krumpir najbolje opisati kao jelo radnika i težaka.
Ne morate se striktno držati sastojaka već umjesto kobasica možete ubaciti i buđolu ili neko drugo suho meso - super je to prilika da iskoristiš ostatke uskrsne šunke, ako već nisi. Također, ako ti je ostalo kuhanih jaja od Uskrsa, ovdje ih možeš odlično iskoristiti. Rezultat je uvijek isti - uništavanje do posljednjeg komadića!
Domaći francuski krumpir
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 4 kobasice
- 100 g dimljene šunke
- 4 + 1 jaje
- 200 ml kiselog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- sol
- svježe mljeveni papar
Postupak:
- Krumpire skuhaj u kori ili ga oguli pa skuhaj u posoljenoj vodi. U drugoj posudi skuhaj jaja. Kobasice prokuhaj nekoliko minuta u vreloj vodi.
- Krumpir i kobasice nareži na ploške te jaja oguli i nareži. Posoli i popapri krumpire, pospi ih s malo povrtnog začina pa ih promiješaj.
- Namaži maslacem vatrostalnu posudu pa složi red krumpira pa red kobasica, red narezanih jaja, ponovi isto još jedanput te završi redom krumpira i narezanom šunkom.
- Istuci 1 jaje, dodaj vrhnje i mlijeko pa time prelij jelo. Peci oko 40 minuta na 180°C.
Savjet više: Na proljeće u ovom jelu odlično funkcioniraju i šparoge!