Recepti 13897 prikaza 07. kolovoza 2018.

S francuskim krumpirom ne možete nikad pogriješiti

Thinkstock
Original koji je inspirirao nastanak naše domaće inačice naziva se gratin dauphinois, a potječe iz francuske pokrajine Dauphiné

U dane kada treba brzo smisliti i pripremiti konkretno jelo za veliku glad, a nemamo vremena ni volje ići u nabavku - uskače francuski krumpir. Iako mu naziv "francuski" daje dozu otmjenosti, ovaj je krumpir najbolje opisati kao jelo radnika i težaka.

Ne morate se striktno držati sastojaka već umjesto kobasica možete ubaciti i buđolu ili neko drugo suho meso. Rezultat je uvijek isti - uništavanje do posljednjeg komadića!

 

Možda vas zanima... Fino i brzo: Pogačice od krumpira s umakom od vrhnja Recepti

 

Možda vas zanima... Složenac od tikvica i krumpira - genijalna brzinska kombinacija Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 1000 g krumpira
  • 4 kobasice
  • 100 g dimljene šunke
  • 4 + 1 jaje
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Krumpire skuhajte u kori ili ga očistite pa skuhajte u posoljenoj vodi. U drugoj posudi skuhajte jaja. Kobasice prokuhajte nekoliko minuta u vreloj vodi.
  2. Krumpir i kobasice narežite na ploške te jaja ogulite i narežite. Posolite i popaprite krumpire, pospite s malo Vegete pa ih promiješajte.
  3. Namažite maslacem vatrostalnu posudu pa složite red krumpira pa red kobasica, red narezanih jaja, ponovite isto još jedanput te završite redom krumpira i narezanom šunkom.
  4. Istucite jaje, dodajte vrhnje i mlijeko pa time prelijte jelo. Pecite oko 40 minuta na 180°C.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.