gastro postao
Original koji je inspirirao nastanak naše domaće inačice naziva se gratin dauphinois, a potječe iz francuske pokrajine Dauphiné
U dane kada treba brzo smisliti i pripremiti konkretno jelo za veliku glad, a nemamo vremena ni volje ići u nabavku - uskače francuski krumpir. Iako mu naziv "francuski" daje dozu otmjenosti, ovaj je krumpir najbolje opisati kao jelo radnika i težaka.
Ne morate se striktno držati sastojaka već umjesto kobasica možete ubaciti i buđolu ili neko drugo suho meso. Rezultat je uvijek isti - uništavanje do posljednjeg komadića!
Potrebno vam je:
- 1000 g krumpira
- 4 kobasice
- 100 g dimljene šunke
- 4 + 1 jaje
- 200 ml kiselog vrhnja
- 100 ml mlijeka
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema:
- Krumpire skuhajte u kori ili ga očistite pa skuhajte u posoljenoj vodi. U drugoj posudi skuhajte jaja. Kobasice prokuhajte nekoliko minuta u vreloj vodi.
- Krumpir i kobasice narežite na ploške te jaja ogulite i narežite. Posolite i popaprite krumpire, pospite s malo Vegete pa ih promiješajte.
- Namažite maslacem vatrostalnu posudu pa složite red krumpira pa red kobasica, red narezanih jaja, ponovite isto još jedanput te završite redom krumpira i narezanom šunkom.
- Istucite jaje, dodajte vrhnje i mlijeko pa time prelijte jelo. Pecite oko 40 minuta na 180°C.
Dobar tek!