gastro postao
Pečeni je krumpir divota sam po sebi, a kad mu dodate sir postane dvostruko bolji...
Krumpir je najzahvalnija namirnica od koje možete napraviti nebrojeno mnogo ukusnih jela i priloga. I kako onda ne voljeti krumpir?
Pečeni krumpir uvijek je odličan odabir - bilo za ručak ili večeru, glavno jelo ili prilog... Kada ga pripremite sa sirom i obogatite začinima postaje prava poslastica, pa svakako isprobajte ovaj jednostavan recept za zapečeni krumpir sa sirom.
Potrebno vam je:
- 1 kg krumpira
- 500 ml toplog mlijeka
- 150 g ribanog polutvrdog sira
- 50 g ribanog tvrdog sira
- 50 g maslaca
- 50 g oštrog brašna
- 3 žlice sjeckanih peršinovih listića
- 1 žličica senfa
- mljeveni muškatni oraščić
- sol
- papar
Priprema:
- Krumpir očistite i narežite na tanke ploške. Stavite ga u lonac s hladnom vodom, posolite i zagrijte na jačoj vatri. Kada voda zakipi, kuhajte 10 minuta.
- Procijedite krumpir i stavite ga u namašćenu posudu za pečenje.
- Pripremite bešamel umak tako da prvo na zagrijanom maslacu kratko prepržite brašno, a zatim postupno dodate mlijeko neprestano miješajući pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice brašna.
- Umak kuhajte oko 4 minute, a potom ga sklonite s izvora topline i dodajte mu muškatni oraščić, papar, peršin, senf i ribani polutvrdi i tvrdi sir.
- Pripremljeni umak sa sirom prelijte preko krumpira, malo promiješajte i pecite na 180°C oko 45 minuta – dok krumpir ne omekša.
Dobar tek!