Foie gras: pašteta od guščjih jetara

Guščja pašteta - ponos vrsnih domaćica i specijalitet za svečane prilike
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 60 min

Broj porcija: 3

Težina pripreme: Složeno

Potrebno vam je

  • 600 g jetra gusja
  • 70 ml prošek
  • cvijet soli
  • papar

Priprema

  1. Rabite li zamrznuta jetra, stavite ih u hladnjak gdje ih je potrebno postupno odmrzavati 24 sata. Podijelite ih na dvije polutke (vidjet ćete da se prirodno razdvaja na dva dijela pa pratite liniju). Pregledajte i očistite ako postoji zaostala žilica.
  2. Izrežite sve crvenkaste dijelove. Posolite oba dijela, popaprite i stavite u manju vatrostalnu posudu. Zalijte vinom. stavite posudu u veći lim koji ćete napuniti vodom (do vrha manje posude u kojoj se nalaze jetra) kako bi se jetra pekla na pari.
  3. Pećnicu ugrijte na 100°c i pecite 40 min. Nakon pečenja žlicom pokupite mast koja se nakupila na vrhu i sačuvajte je u zdjelici.
  4. Kako biste pritisnuli paštetu, možete upotrijebiti karton koji izrežite na potrebnu veličinu i zamotajte u alu-foliju. Njime opteretite površinu paštetu dodajući uteg ili težak predmet na 30 minuta. Uklonite opterećenje, ali kartonski poklopac ostavite i pospremite u hladnjak.
  5. Nakon 24 sata uklonite kartonski poklopac i žlicom pokupite mast s vrha, zagrijte je te ponovno prelijte po pašteti. Ostavite još na dva dana u hladnjaku (dakle, treba stajati tri dana). režite na kriške i poslužite.
Posjeti Gastro.hr