Francuski gulaš s gljivama

Thinkstock
Francuzi su stručnjaci za mnoga svjetski poznata jela pa tako i za gulaš
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Srednje

Kalorija po osobi: 997

Potrebno vam je

  • 800 g govedina
  • 2 kom luk ,crveni
  • 100 g šampinjoni (uzgojeni)
  • 700 ml vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
  • 1.50 dl povrtni temeljac
  • 1 žlica pšenično brašno, bijelo
  • 2 grančica majčina dušica
  • 1 žlica peršin, list
  • 60 g slanina suha (prerašt. mršava)
  • sol
  • papar
  • 1 žlica ulje maslinovo
  • 1 list lovorov list
  • 2 žličica pekmez od šljiva
  • 1 kom čili papričica
  • 10 kom mladi luk

Priprema

  1. Narežite luk i meso na veće kocke. Šampinjonima odrežite peteljke i narežite ih na manje komade. Nasjeckajte slaninu i kratko je prokuhajte u vreloj vodi. Mrkvu narežite na kolutiće.
  2. Pomiješajte vino, povrtni temeljac i lovorov list. Umiješajte i majčinu dušicu te šampinjone. Popaprite i kuhajte dok se ne reducira za dvije trećine.
  3. Popržite slaninu na maslinovu ulju i izvadite je pa ostavite sa strane. Na istom ulju prepržite meso, dodajte luk i mrkvu pa posolite i popaprite. Pospite brašnom i promiješajte.
  4. Sve prelijte reduciranim umakom koji ste procijedili. Dodajte peršin i majčinu dušicu. Kuhajte sat, dva dok meso ne omekša. Nakon toga izvadite meso i malo propasirajte ostatak pa vratite meso. Dodajte pekmez, ljute papričice i prepržen mladi luk.
Posjeti Gastro.hr