gastro postao
Francuzi su stručnjaci za mnoga svjetski poznata jela pa tako i za gulaš
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 997
Potrebno vam je
- 800 g govedina
- 2 kom luk ,crveni
- 100 g šampinjoni (uzgojeni)
- 700 ml vino, crveno stolno (12 vol % alkoh.)
- 1.50 dl povrtni temeljac
- 1 žlica pšenično brašno, bijelo
- 2 grančica majčina dušica
- 1 žlica peršin, list
- 60 g slanina suha (prerašt. mršava)
- sol
- papar
- 1 žlica ulje maslinovo
- 1 list lovorov list
- 2 žličica pekmez od šljiva
- 1 kom čili papričica
- 10 kom mladi luk
Priprema
- Narežite luk i meso na veće kocke. Šampinjonima odrežite peteljke i narežite ih na manje komade. Nasjeckajte slaninu i kratko je prokuhajte u vreloj vodi. Mrkvu narežite na kolutiće.
- Pomiješajte vino, povrtni temeljac i lovorov list. Umiješajte i majčinu dušicu te šampinjone. Popaprite i kuhajte dok se ne reducira za dvije trećine.
- Popržite slaninu na maslinovu ulju i izvadite je pa ostavite sa strane. Na istom ulju prepržite meso, dodajte luk i mrkvu pa posolite i popaprite. Pospite brašnom i promiješajte.
- Sve prelijte reduciranim umakom koji ste procijedili. Dodajte peršin i majčinu dušicu. Kuhajte sat, dva dok meso ne omekša. Nakon toga izvadite meso i malo propasirajte ostatak pa vratite meso. Dodajte pekmez, ljute papričice i prepržen mladi luk.