Madeleines s bazgom ili čokoladom? Biramo oboje!

Jonathan Pielmayer/Unsplash Madeleines s limunovom koricom
Jednostavan kolačić koji je dosegnuo status francuske nacionalne poslastice
Vidi originalni članak

Mnogi ga opisuju najutjecajnijim literarnim kolačićem, a da nije bilo Marcela Prousta, tko zna gdje bi ovi prhki kolačići završili. Nakon što su inspirirali velikog francuskog romanopisca u djelu ''U potrazi za izgubljenim vremenom'', njihovoj popularnosti nema kraja.

U odjeljku u kojem se Proust prisjeća pripovjedačeva djetinjstva opisuje se čak i način pripreme ovih slasnih kolačića. Otad su dosegnuli status nacionalne poslastice. Tradicionalni kolačići madeleines potječu iz sjeveroistočne francuske pokrajine Lorraine, a prema jednoj priči, nastali su kada je glavni kuhar vojvode Stanislava iz Lorrainea zaboravio pripremiti desert.

Spasila ga je pomoćnica pripremivši kolačiće prema receptu svoje bake iz Commercyja. Vojvoda i njegovi gosti bili su toliko oduševljeni da su kolačiće nazvali madeleine, po spretnoj pomoćnici.

Biskvitni kolačići prepoznatljivog školjkastog oblika pripremaju se brzo i lako, a mogu biti čokoladni, s kokosom, vanilijom, bobičastim voćem, orašastim plodovima i koje god boje želite. Izvana su hrskavi, a unutra sočni pa su idealni ako se umaču u čaj. Naribana limunova korica nikako se ne smije izostaviti jer daje kolačićima svježinu.



Madeleines sa sirupom od bazge

Sastojci:

  • 75 g maslaca
  • 2 jaja
  • 75 g šećera
  • 3 žlice sirupa od bazge
  • naribana korica pola limuna
  • 100 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo

 

okusi djetinjstva Napravite čarobne Madeleine i oživite najljepša sjećanja

 

Postupak:

  1. U velikoj zdjeli istuci jaja i šećer.
  2. Prosij brašno i prašak za pecivo.
  3. Pomiješaj sirup od bazge, koricu limuna te otopljeni i ohlađeni maslac.
  4. Naizmjenice umiješaj suhe prosijane sastojke u smjesu s jajima i smjesu s maslacem, pa zamiješaj sve zajedno.
  5. Stavi smjesu u zdjelu ili slastičarsku vrećicu, pa je ostavi u hladnjaku na najmanje 4 sata.
  6. Namasti dobro maslacem kalup i pospi prosijanim brašnom, kako se kolačići ne bi zalijepili. Stavi kalup u zamrzivač na nekoliko minuta.
  7. U kalupe istisni smjesu i peci 8-12 minuta na 200 stupnjeva. Premaži tople kolačiće sirupom od bazge i pospi šećerom u prahu.


Čokoladni madeleines

Sastojci:

  • 75 g brašna
  • 25 g kakaa
  • 100 g šećera
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 100 g maslaca
  • žlica meda
  • žumanjak i dva bjelanjka

 

ana's baking chronicles Madeleines s kokicama i karameliziranom bijelom čokoladom

 

Postupak:

  1. Izmiješaj brašno, kakao, šećer i prašak za pecivo.
  2. U drugoj zdjeli istuci otopljeni maslac, žumanjak, med i vaniliju.
  3. Istuci bjelanjke.
  4. Umiješaj smjesu sa žumanjkom u suhe sastojke.
  5. U tri navrata umiješaj bjelanjke.
  6. Smjesu rasporedi u kalup, prethodno namašćen i posut kakaom.
  7. Peci 10-12 minuta na 170 stupnjeva.

 

Bake me by Nina Madeleines - najpoznatiji francuski kolačići

 

Posjeti Gastro.hr