Mnogi ga opisuju najutjecajnijim literarnim kolačićem, a da nije bilo Marcela Prousta, tko zna gdje bi ovi prhki kolačići završili. Nakon što su inspirirali velikog francuskog romanopisca u djelu ''U potrazi za izgubljenim vremenom'', njihovoj popularnosti nema kraja.
U odjeljku u kojem se Proust prisjeća pripovjedačeva djetinjstva opisuje se čak i način pripreme ovih slasnih kolačića. Otad su dosegnuli status nacionalne poslastice. Tradicionalni kolačići madeleines potječu iz sjeveroistočne francuske pokrajine Lorraine, a prema jednoj priči, nastali su kada je glavni kuhar vojvode Stanislava iz Lorrainea zaboravio pripremiti desert.
Spasila ga je pomoćnica pripremivši kolačiće prema receptu svoje bake iz Commercyja. Vojvoda i njegovi gosti bili su toliko oduševljeni da su kolačiće nazvali madeleine, po spretnoj pomoćnici.
Biskvitni kolačići prepoznatljivog školjkastog oblika pripremaju se brzo i lako, a mogu biti čokoladni, s kokosom, vanilijom, bobičastim voćem, orašastim plodovima i koje god boje želite. Izvana su hrskavi, a unutra sočni pa su idealni ako se umaču u čaj. Naribana limunova korica nikako se ne smije izostaviti jer daje kolačićima svježinu.
Madeleines sa sirupom od bazge
Sastojci:
- 75 g maslaca
- 2 jaja
- 75 g šećera
- 3 žlice sirupa od bazge
- naribana korica pola limuna
- 100 g brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
Postupak:
- U velikoj zdjeli istuci jaja i šećer.
- Prosij brašno i prašak za pecivo.
- Pomiješaj sirup od bazge, koricu limuna te otopljeni i ohlađeni maslac.
- Naizmjenice umiješaj suhe prosijane sastojke u smjesu s jajima i smjesu s maslacem, pa zamiješaj sve zajedno.
- Stavi smjesu u zdjelu ili slastičarsku vrećicu, pa je ostavi u hladnjaku na najmanje 4 sata.
- Namasti dobro maslacem kalup i pospi prosijanim brašnom, kako se kolačići ne bi zalijepili. Stavi kalup u zamrzivač na nekoliko minuta.
- U kalupe istisni smjesu i peci 8-12 minuta na 200 stupnjeva. Premaži tople kolačiće sirupom od bazge i pospi šećerom u prahu.
Čokoladni madeleines
Sastojci:
- 75 g brašna
- 25 g kakaa
- 100 g šećera
- 1/2 žličice praška za pecivo
- žličica ekstrakta vanilije
- 100 g maslaca
- žlica meda
- žumanjak i dva bjelanjka
Postupak:
- Izmiješaj brašno, kakao, šećer i prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli istuci otopljeni maslac, žumanjak, med i vaniliju.
- Istuci bjelanjke.
- Umiješaj smjesu sa žumanjkom u suhe sastojke.
- U tri navrata umiješaj bjelanjke.
- Smjesu rasporedi u kalup, prethodno namašćen i posut kakaom.
- Peci 10-12 minuta na 170 stupnjeva.