Recepti 5252 prikaza 11. listopada 2017.

Francuski kolačići: Prhki madeleines

madeleine unutarnja.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavan kolačić koji je dosegnuo status francuske nacionalne poslastice

Mnogi ga opisuju najutjecajnijim literarnim kolačićem, a da nije bilo Marcela Prousta, tko zna gdje bi ovi prhki kolačići završili. Nakon što su inspirirali velikog francuskog romanopisca u djelu ''U potrazi za izgubljenim vremenom'', njihovoj popularnosti nema kraja. U odjeljku u kojem se Proust prisjeća pripovjedačeva djetinjstva opisuje se čak i način pripreme ovih slasnih kolačića. Otad su dosegnuli status nacionalne poslastice. Tradicionalni kolačići madeleines potječu iz sjeveroistočne francuske pokrajine Lorraine, a prema jednoj priči, nastali su kada je glavni kuhar vojvode Stanislava iz Lorrainea zaboravio pripremiti desert.

madeleine unutarnja.jpg | Author:

Spasila ga je pomoćnica pripremivši kolačiće prema receptu svoje bake iz Commercyja. Vojvoda i njegovi gosti bili su toliko oduševljeni da su kolačiće nazvali madeleine, po spretnoj pomoćnici. Biskvitni kolačići prepoznatljivog školjkastog oblika pripremaju se brzo i lako, a mogu biti čokoladni, s kokosom, vanilijom, bobičastim voćem, orašastim plodovima i koje god boje želite. Izvana su hrskavi, a unutra sočni pa su idealni ako se umaču u čaj. Naribana limunova korica nikako se ne smije izostaviti jer daje kolačićima svježinu.

Madeleines sa sirupom od bazge

Sastojci:
75 g maslaca
2 jaja
75 g šećera
3 žlice sirupa od bazge
Naribana korica pola limuna
100 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli istucite jaja i šećer.
  2. Prosijte brašno i prašak za pecivo.
  3. Pomiješajte sirup od bazge, koricu limuna te otopljeni i ohlađeni maslac.
  4. Naizmjenice umiješajte suhe prosijane sastojke u smjesu s jajima i smjesu s maslacem, pa zamiješajte sve zajedno.
  5. Stavite smjesu u zdjelu ili slastičarsku vrećicu, pa je ostavite u hladnjaku na najmanje 4 sata.
  6. Namastite dobro maslacem kalup i pospite prosijanim brašnom, kako se kolačići ne bi zalijepili. Stavite kalup u zamrzivač na nekoliko minuta.
  7. U kalupe istisnite smjesu i pecite 8 - 12 minuta na 200 stupnjeva. Premažite tople kolačiće sirupom od bazge i pospite sirupom u prahu.

madeleine unutarnja1.jpg | Author:


Čokoladni francuski kolačići

Sastojci:
75 g brašna
25 g kakaa
100 g šećera
1/2 žličice praška za pecivo
Žličica ekstrakta vanilije
100 g maslaca
Žlica meda
Žumanjak i dva bjelanjka

Priprema:

 

 

  1. Izmiješajte brašno, kakao, šećer i prašak za pecivo.
  2. U drugoj zdjeli istucite otopljeni maslac, žumanjak, med i vaniliju.
  3. Istucite bjelanjke.
  4. Umiješajte smjesu sa žumanjkom u suhe sastojke.
  5. U tri navrata umiješajte bjelanjke.
  6. Smjesu rasporedite u kalup koji ste namastili i posuli kakaom.
  7. Pecite 10 - 12 minuta na 170 stupnjeva.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.