Mnogi ga opisuju najutjecajnijim literarnim kolačićem, a da nije bilo Marcela Prousta, tko zna gdje bi ovi prhki kolačići završili. Nakon što su inspirirali velikog francuskog romanopisca u djelu ''U potrazi za izgubljenim vremenom'', njihovoj popularnosti nema kraja. U odjeljku u kojem se Proust prisjeća pripovjedačeva djetinjstva opisuje se čak i način pripreme ovih slasnih kolačića. Otad su dosegnuli status nacionalne poslastice. Tradicionalni kolačići madeleines potječu iz sjeveroistočne francuske pokrajine Lorraine, a prema jednoj priči, nastali su kada je glavni kuhar vojvode Stanislava iz Lorrainea zaboravio pripremiti desert.
Spasila ga je pomoćnica pripremivši kolačiće prema receptu svoje bake iz Commercyja. Vojvoda i njegovi gosti bili su toliko oduševljeni da su kolačiće nazvali madeleine, po spretnoj pomoćnici. Biskvitni kolačići prepoznatljivog školjkastog oblika pripremaju se brzo i lako, a mogu biti čokoladni, s kokosom, vanilijom, bobičastim voćem, orašastim plodovima i koje god boje želite. Izvana su hrskavi, a unutra sočni pa su idealni ako se umaču u čaj. Naribana limunova korica nikako se ne smije izostaviti jer daje kolačićima svježinu.
Madeleines sa sirupom od bazge
Sastojci:
75 g maslaca
2 jaja
75 g šećera
3 žlice sirupa od bazge
Naribana korica pola limuna
100 g brašna
1/2 žličice praška za pecivo
Priprema:
- U velikoj zdjeli istucite jaja i šećer.
- Prosijte brašno i prašak za pecivo.
- Pomiješajte sirup od bazge, koricu limuna te otopljeni i ohlađeni maslac.
- Naizmjenice umiješajte suhe prosijane sastojke u smjesu s jajima i smjesu s maslacem, pa zamiješajte sve zajedno.
- Stavite smjesu u zdjelu ili slastičarsku vrećicu, pa je ostavite u hladnjaku na najmanje 4 sata.
- Namastite dobro maslacem kalup i pospite prosijanim brašnom, kako se kolačići ne bi zalijepili. Stavite kalup u zamrzivač na nekoliko minuta.
- U kalupe istisnite smjesu i pecite 8 - 12 minuta na 200 stupnjeva. Premažite tople kolačiće sirupom od bazge i pospite sirupom u prahu.
Čokoladni francuski kolačići
Sastojci:
75 g brašna
25 g kakaa
100 g šećera
1/2 žličice praška za pecivo
Žličica ekstrakta vanilije
100 g maslaca
Žlica meda
Žumanjak i dva bjelanjka
Priprema:
- Izmiješajte brašno, kakao, šećer i prašak za pecivo.
- U drugoj zdjeli istucite otopljeni maslac, žumanjak, med i vaniliju.
- Istucite bjelanjke.
- Umiješajte smjesu sa žumanjkom u suhe sastojke.
- U tri navrata umiješajte bjelanjke.
- Smjesu rasporedite u kalup koji ste namastili i posuli kakaom.
- Pecite 10 - 12 minuta na 170 stupnjeva.
Dobar tek!