Kolumne 15. rujna 2019.

Madeleines s kokicama i karameliziranom bijelom čokoladom

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi neobični kolačići dolaze ravno iz kuhinje blogerice Ane Zelić!

Autorica bloga Ana's Baking Chronicles napravila je nekoliko primamljivih preinaka i pretvorila ovaj francuski klasik u malo moderno čudo. Nemojte biti skeptični prema sastojcima, osobito ako dosad niste uživali u slatko-slanim kombinacijama s kokicama. 

Iznenadit će vas i okus i tekstura, a o estetici vam ne moramo ni pričati. Obavezno isprobajte!

 

Možda vas zanima... Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu. 



 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Sastojci:

  • 2 velika jaja (sobne temperature)
  • 130 g smeđeg šećera
  • 120 g smeđeg maslaca
  • 110 g glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo (2 grama)
  • prstohvat soli
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 200 g kvalitetne bijele čokolade (min. 28% kakaove mase)
  • slane kokice

 

Možda vas zanima... Neodoljivi banana cupcakes s kremom od keksa i čokoladom Recepti

 

Priprema:

  1. U mali lonac stavite topiti maslac i miješajte kuhačom dok ne posmeđi i ne osjetite prekrasnu orašastu aromu. Pazite da ga ne pregorite.
  2. Nakon što ste gotovi s topljenjem, prebacite maslac u manju zdjelu i ostavite da se malo ohladi, ali i dalje treba biti rastopljen.
  3. Dok se maslac hladi, pripremite suhe sastojke. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u jednu zdjelu i stavite sa strane. 
  4. U srednje velikoj zdjeli miksajte jaja, ekstrakt vanilije i šećer 5-7 minuta, dok se smjesa ne udvostruči, postane svjetlija, pahuljasta i gusta. Zatim dodajte prethodno prosijane suhe sastojke i nježno izmiješajte kuhačom ili mikserom na najnižoj brzini. 
  5. Odvojite par žlica smjese u zdjelicu sa smeđim maslacem, dobro izmiješajte dok se ne sjedini – ne smije biti tragova masnoće. Vratite u ostatak smjese i nježno izmiješajte. Prekrijte smjesu folijom i ostavite da odmori u frižideru 30-40 minuta.
  6. Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 175°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Dobro namastite pleh za madeleines kako se ne bi lijepili. Svaki kalup napunite jednom žlicom smjese. Pecite između 10 i 12 minuta. Kad su gotovi, ostavite ih 2 minute u plehu prije nego što ih izvadite na rešetku da se ohlade u potpunosti.

Od ove smjese dobit ćete 24 komada.

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Karamelizirana bijela čokolada:

  1. U dublji pleh dimenzija 20x30 stavite komadiće bijele čokolade. Izuzetno je važno da bude kvalitetna i da u sebi sadrži minimalno 28% kakaove mase. U zagrijanoj ventilacijskoj pećnici na 120°C, zagrijavajte čokoladu u intervalima od 10 minuta. Nakon svakih 10 minuta, dobro je izmiješajte i razmažite koristeći silikonsku špatulu. Ovaj će proces trajati 60-70 minuta, odnosno dok čokolada ne postane boje poput kikiriki maslaca i osjetite lijepu karamelastu aromu.
  2. Nakon što ste zadovoljni karamelizacijom, rasporedite rastopljenu čokoladu jednako po cijelom plehu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom je spremite u led kako bi se stvrdnula i kako bi je mogli razlomiti na manje komade i spremiti u staklenku. 
  3. Za ovaj recept, u dubljoj zdjelici rastopite na pari 100 g. Ohlađene madeleines umočite prvo u čokoladu, a onda pospite kokicama. 

Dobar tek!

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.