Recepti 477 prikaza 20. siječnja 2019.

Napravite čarobne Madeleine i oživite najljepša sjećanja

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Mirisni kolačići iz kalupa vratit će vas u djetinjstvo

Vjerojatno se svi sjećate slatkih i mirisnih kolačića koje su radile još naše bake. Neizostavan dio blagdanskih kolača koji možete napraviti na gotovo bezbroj načina. Recept koji smo mi pronašli može biti baza mnogim drugim kombinacijama, pa mu tako možete dodati orahe, lješnjake, kokos ili što god vam padne na pamet. Gotove ih umočite u čokoladu i uživajte.

Madeleines su navodno nastali još u 18. st., u francuskom gradu Commercy, u regiji Lorraine, na sjeveru Francuske. Ime su dobili po mladoj djevojci Madeleine Paulmier koja ih je napravila za Stanislasa Leszczynskog, a koji je svrgnuo tadašnjeg kralja Poljske, te je bio prognan u Lorraine, a svjetsku slavu stekao nakon Proustovog djela ‘U potrazi za izgubljenim vremenom’.

 

Možda vas zanima... Vanilin kiflice - obavezna slastica blagdanskog stola Kolumne

 

Poslužite ih najbolje uz topli čaj...

Potrebno vam je:

  • 2 šalice glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • sol
  • 6 velikih jaja
  • 1 šalica šećera
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • 2 rastopljena maslaca (i komad maslaca za podmazivanje)
  • 1 1/5 žlica meda
  • 3/4 žličice ekstrakta vanilije
  • Mljeveni šećer za posipavanje

 

madeleine unutarnja.jpg Možda vas zanima... Francuski kolačići: Prhki madeleines Recepti

 

Priprema: 

  1. Pomiješati u srednje velikoj posudi brašno, prašak za pecivo i sol. Mikserom oko 10 minuta miksati jaja i šećer; dok smjesa ne postane pjenasta.
  2. Smjesi s jajima dodati brašno i lagano ga umješavati da se sve sjedini. Na dva puta umiješati rastopljeni maslac, te dodati med i vaniliju i sve sjediniti lagano miješajući.
  3. Gotovu smjesu pokriti plastičnom folijom i staviti u zamrzivač na 2 sata.
  4. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  5. Izvaditi smjesu iz zamrzivača i ostaviti 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  6. Prebaciti smjesu u vrećicu za ukrašavanje i puniti podmazane kalupe za madeleine (3/4 kalupa).
  7. Peći 8 - 11 minuta dok kolačići ne postanu svijetlozlatni.
  8. Istresti ih odmah iz kalupa i ponoviti postupak s ostatkom smjese.
  9. Uzmite neku dobru knjigu, madeleine i toplu čokoladu i uživajte! 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.