Germknedle, slatki zimski hit, pripremi kod kuće

Pixabay Slasne germknedle
Prije nekoliko godina germknedle su ušle na velika vrata na sve domaće adventske festivale, uživamo u njima i kad se popnemo na Sljeme, a o stranim skijalištima da i ne govorimo... No imamo tako dobar recept za germknedle koji lako možeš napraviti kod kuće, pa nećeš morati zbog njih na ovu hladnoću...
Vidi originalni članak

Nema boljeg nego kad nakon dana na snijegu zagrizeš komad sočne, mekane i slasne germknedle. Još kad iz sredine krene curiti fino punjenje od pekmeza od šljiva, pa kad knedle umočiš u umak od vanilije koji se obično poslužuje s ovom divnom slasticom...

Slavne germknedle postale su jako popularne i kod nas posljednjih godina, ali sada više ne moraš zbog njih ići na skijanje ili se penjati na Sljeme, već ih možeš, bez puno muke, pripremiti i kod kuće.

Germknedle, ovo slatko jelo specijalitet je austrijske kuhinje, a omiljeno je u Bavarskoj. Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenima pekmezom od šljiva. Ako ih pripremate na klasičan bečki način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu.

Prema jednoj varijanti, preljev se sastoji od rastopljenog maslaca i umaka od vanilije. Uvijek se serviraju tople.

 

 

Ove godine se odvažite pa sami kod kuće napravite ovu ukusnu poslasticu.

Germknedle

Sastojci:

  • 500 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 15 g suhog kvasca
  • 50 g šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g džema od šljiva
  • 50 g maka

 

testirali smo slastice... Advent u Zagrebu: Saznajte koji nas je desert oduševio

 

Postupak:

  1. U maloj posudi izmiješaj kvasac, žličicu šećera, brašna, mlako mlijeko i stavi na toplo da se digne.
  2. Prosij brašno, dodaj ostale sastojke i smjesu s kvascem te sve zajedno umijesi u rahlo tijesto. Kratko ga pusti da se odmori. Tijesto razvaljaj u "kobasicu" i nareži na veličinu knedli.
  3. Na dasci raširi knedle, napuni ih džemom od šljiva, dobro ih zatvori, te zatvoreni dio okreni na brašnom posipanu dasku prema dolje. Ostavi da se dižu (za trećinu visine).
  4. Nakon što se dignu, knedle stavi kuhati u vrelu posoljenu vodu, pokrivene oko 5-6 minuta, potom ih okreni, svaki više puta probodi dugačkom iglom i kuhaj još 5 minuta.
  5. Knedle su gotove kada igla nakon uboda ostane suha. Izvadi knedle na tanjur, prelij rastopljenim maslacem te pospi šećerom pomiješanim s mljevenim makom.

 

Posjeti Gastro.hr