Germknedle su slatke zvijezde zime. Nakon adventa, uživamo u njima i kad se popnemo na Sljeme, a o stranim skijalištima da i ne govorimo... A mi imamo tako dobar recept za germknedle koji lako možeš napraviti kod kuće
Nema boljeg nego kad nakon dana na snijegu zagrizeš komad sočne, mekane i slasne germknedle. Još kad iz sredine krene curiti fino punjenje od pekmeza od šljiva, pa kad knedle umočiš u umak od vanilije koji se obično poslužuje s ovom divnom slasticom i pospeš makom...
Germknedle su specijalitet austrijske kuhinje, a omiljene su i u Bavarskoj. Posljednjih godina i u Hrvatskoj 😉 Riječ je o velikim knedlama od dizanog tijesta u obliku polukugle, punjenimapekmezom od šljiva.
Umak od vanilije - kruna svake dobre germknedle
Ako ih pripremaš na klasičan, bečki način, skuhane knedle preliju se rastopljenim maslacem i pospu mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu. Prema drugoj varijanti, preljev se sastoji od rastopljenog maslaca i umaka od vanilije. Uvijek se serviraju tople.
Odvaži se, isprobaj naš recept za germknedle i kod kuće pripremi ovu divnu zimsku slasticu!
Germknedle
foto: Pixabay
Ne gasi ekran dok kuham
Germknedle
33 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Glatko brašno
250
g
Oštro brašno
250
g
Instant kvasac
15
g
Šećer
50
g
Mlijeko
50
ml
Maslac
100
g
Jaje
2
kom
Sol
1
prstohvat
Pekmez od šljiva
160
g
Mak
50
g
Postupak
U maloj posudi izmiješaj kvasac, žličicu šećera, brašna, mlako mlijeko i stavi na toplo da se digne.
Prosij brašno, dodaj ostale sastojke i smjesu s kvascem te sve zajedno umijesi u rahlo tijesto. Kratko ga pusti da se odmori. Tijesto razvaljaj u "kobasicu" i nareži na veličinu knedli.
Na dasci raširi knedle, napuni ih džemom od šljiva, dobro ih zatvori, te zatvoreni dio okreni na brašnom posutu dasku prema dolje. Ostavi da se dižu (za trećinu visine).
Nakon što se dignu, knedle stavi kuhati u vrelu posoljenu vodu, pokrivene oko 5-6 minuta, potom ih okreni, svaki više puta probodi dugačkom iglom i kuhaj još 5 minuta.
Knedle su gotove kada igla nakon uboda ostane suha. Izvadi knedle na tanjur, prelij rastopljenim maslacem te pospi šećerom pomiješanim s mljevenim makom.