Granola pločice za dobar početak dana

Thinkstock
Granola je kombinacija žitarica, sjemenki, orašida, meda, ulja, suhog voća i ostalih dodataka.
Vidi originalni članak

Najčešće se jede za doručak i kombinira s voćem, jogurtom ili mlijekom, a može se grickati i sama, mbez dodataka ili se od granole mogu napraviti fine energetske pločice koje često jedu sportaši. Energetske se pločice od granole rade tako da se granola zapeče u kalupu i ostavi da se stvrdne.

 

Zdrava iva Granola: Brzi jogurtni desert u čaši

 

Mi vam donosimo recept za granola pločice koje su idealne kao doručak ili užina na poslu.

Potrebno vam je za 12 pločica:

  • 250 g zobenih pahuljica
  • Pola šalice grubo narezanih badema
  • 50 g sjemenki suncokreta
  • 150 g meda
  • 50 g maslaca narezanog na kockice
  • Pola žličice cimeta
  • Pola žličice ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • 50 g grožđica ili brusnica
  • 50 g tamne čokolade grubo usitnjene

 

ZA DORUČAK Opušteno jutro uz Jamiejevu mljevenu granolu

 

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stranice dubljeg lima za pečenje pokrijte folijom i nju nauljite.
  2. Bademe i sjemenke popržite na tavi.
  3. U posebnoj posudi zagrijte maslac i med i miješajte dok se maslac ne otopi.
  4. Zatim dodajte ostale sastojke osim čokolade i sve dobro promiješajte. Čokoladu dodajte kad se smjesa malo ohladi.
  5. Smjesu lagano utisnite u lim za pečenje i pecite 30 minuta. Ohladite i narežite na komade.
Posjeti Gastro.hr