Što je juha bez griz noklica? Ove uspijevaju baš svaki put

Shutterstock Griz noklice za juhu
Slobodno možemo reći da će ove griz noklice biti zvijezda svake juhe!
Vidi originalni članak

Ako juhu ne možeš zamisliti bez griz noklica, ali kod svake pripreme dobiješ previše tvrde noklice ili noklice koje se raspadaju, na pravom si mjestu. Možda se ne čini tako, no priprema mekih griz noklica za juhu prava je mala umjetnost i postoje pravila koja će ti pomoći savršeno ih pripremiti svaki put. 

Najmekše griz noklice za juhu

Ako ste nekada pripremali griz noklice za juhu, sigurno ste jednostavno dodali griz u jaje, promiješali i nadali se najboljem. Manje je poznato da za mekane griz noklice postoji točan recept. Osim što u jaje trebaš dodati točan broj žlica griza i ulja, tajna najmekših griz noklica za juhu je u vremenu pripreme.

Umjesto da ih odmah ukuhaš nakon pripreme, smjesa za griz noklice trebala bi odstajati barem pola sata, a ako imaš vremena i duže. Zato noklice nemoj pripremati u zadnji čas nego im se posveti barem pola sata prije ukuhavanja u juhu. 

Neki griz noklice za juhu vole tvrđe

Iako će gotovo svatko uživati u pahuljasto mekim griz noklicama, drugi ipak vole nešto tvrđe noklice. Ako si i ti među njima, ne brini, ovaj recept za meke griz noklice lako se može promijeniti.

Sve što trebaš napraviti je dodati još koju žlicu griza u smjesu i dobro promiješati. Bilo da pripremaš meke ili tvrde griz noklice za juhu, svakako ih ostavi da stoje barem pola sata. Ako ne odstoje pola sata, tvrde griz noklice mogle bi biti sirove u sredini. 

Sada kada znaš sve tajne mekih griz noklica za juhu sve što trebaš napraviti je skuhati omiljenu juhu i krenuti s pripremom noklica. 

Meke griz noklice za juhu

Sastojci:

  • 1 veliko jaje
  • 4 žlice ulja
  • 8 žlica griza (ravnih žlica!)
  • 2 prstohvata soli

Postupak:

  1. U posudici dobro razmuti jaje s dva prstohvata soli. 
  2. U jaje dodaj ulje i nastavi miješati. 
  3. U smjesu dodaj osam ravnih žlica griza i miješaj dok ne dobiješ smjesu koja nije jako gusta, ali niti previše rijetka. 
  4. Ostavi da smjesa za noklice stoji barem pola sata. 
  5. Pomoću žlice oblikuj jednu po jednu griz noklicu i ukuhaj ju u vruću juhu. 
  6. Noklice kuhaj oko pet minuta i posluži ih uz još toplu juhu. 

Trebaš najbolji recept za juhu? Isprobaj ove:

 

Topla i ukusna Klasična minestrone juha po receptu Jamieja Olivera uvijek prija Domaća pileća juha okrijepit će te u trenu proljeće na žlicu Juha od graška: bistra i krem varijanta

 

Posjeti Gastro.hr