Kompletan obrok - topla salata s pancetom, batatom i prokulicama

Guliver/Shutterstock
Ova topla salata oduševit će tvoje okusne pupoljke, a u njoj možeš iskoristiti i ostatke božićnog ručka
Vidi originalni članak

Ova topla i svečana salata odlična je kao predjelo ili kao glavno jelo. U nastavku teksta pročitaj kako ju pripremiti jer jednom kada ju probaš stalno ćeš joj se vraćati!

 

maxyama Pole sa slaninom - brzi zalogaj za zimska popodneva

 

Topla salata s pancetom, batatom i prokulicama

Sastojci za pripremu povrća:

  • 2 slatka krumpira (batata), oguljena i narezana na kockice
  • 120 g oguljene, izrezane i prepolovljene prokulice
  • 5 šljiva 
  • 1 žlica biljnog ili maslinovog ulja za pečenje
  • 2 žlice svježe nasjeckanog timijana
  • 3 žlice javorovog sirupa
  • 1 ocijeđena naranča i malo njene kore
  • sol, papar

Sastojci za pripremu pancete:

  • 1 žličica maslinovog ulja za prženje
  • 100 g pancete

Sastojci za pripremu umaka:

  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 češanj mljevenog češnjaka
  • 1 žličica meda
  • 10 nasjeckanih lješnjaka
  • 2 žlice svježe nasjeckanog mješovitog bilja, poput vlasaca, timijana i peršina

Sastojci za serviranje:

  • 1 radič
  • 1 zelena salata
  • 2 žlice sjemenki bundeve

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Batat, prokulice i šljive stavi na tavu za pečenje, premaži uljem i pospi ih majčinom dušicom. Prelij povrće javorovim sirupom i sokom od naranče. Pospi ga narančinom koricom i začini solju i paprom. Sve dobro izmiješaj i peci oko 25-30 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  3. Pancetu stavi u tavu s malo ulja i prži dok ne postane hrskava. Stavi na kuhinjski papir da se ocijedi i ostavi sa strane.
  4. Za preljev kombiniraj sve sastojke i dodaj sol i papar po želji.
  5. Posluži na pladnju tako da na dno rasporediš zelenu salatu i radič, zatim stavi toplo povrće i prelij umakom.
  6. Po vrhu pospi sjemenke bundeve i komade pancete. 
  7. Preostali umak posluži sastane. 

 

Za prste polizati! Hladna salata od hobotnice i krumpira

Posjeti Gastro.hr