gastro postao
Ova topla salata oduševit će tvoje okusne pupoljke, a u njoj možeš iskoristiti i ostatke božićnog ručka
Ova topla i svečana salata odlična je kao predjelo ili kao glavno jelo. U nastavku teksta pročitaj kako ju pripremiti jer jednom kada ju probaš stalno ćeš joj se vraćati!
Topla salata s pancetom, batatom i prokulicama
Sastojci za pripremu povrća:
- 2 slatka krumpira (batata), oguljena i narezana na kockice
- 120 g oguljene, izrezane i prepolovljene prokulice
- 5 šljiva
- 1 žlica biljnog ili maslinovog ulja za pečenje
- 2 žlice svježe nasjeckanog timijana
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1 ocijeđena naranča i malo njene kore
- sol, papar
Sastojci za pripremu pancete:
- 1 žličica maslinovog ulja za prženje
- 100 g pancete
Sastojci za pripremu umaka:
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 češanj mljevenog češnjaka
- 1 žličica meda
- 10 nasjeckanih lješnjaka
- 2 žlice svježe nasjeckanog mješovitog bilja, poput vlasaca, timijana i peršina
Sastojci za serviranje:
- 1 radič
- 1 zelena salata
- 2 žlice sjemenki bundeve
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Batat, prokulice i šljive stavi na tavu za pečenje, premaži uljem i pospi ih majčinom dušicom. Prelij povrće javorovim sirupom i sokom od naranče. Pospi ga narančinom koricom i začini solju i paprom. Sve dobro izmiješaj i peci oko 25-30 minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Pancetu stavi u tavu s malo ulja i prži dok ne postane hrskava. Stavi na kuhinjski papir da se ocijedi i ostavi sa strane.
- Za preljev kombiniraj sve sastojke i dodaj sol i papar po želji.
- Posluži na pladnju tako da na dno rasporediš zelenu salatu i radič, zatim stavi toplo povrće i prelij umakom.
- Po vrhu pospi sjemenke bundeve i komade pancete.
- Preostali umak posluži sastane.