Recepti Salata 01. listopada 2024.

BEZ MESA Šarena salata od kvinoje i povrća

Salata
15 MIN
15 MIN
4
JEDNOSTAVNO
salata, kvinoja
Šarena salata od kvinoje i povrća
foto: Natalie Behn/Unsplash
Bilo da je pripremaš za brzi ručak, laganu večeru ili kao prilog za veće društvo, ova salata unijet će dašak boja i svježine u svaki zalogaj. A dana, na Svjetski dan vegetarijanstva, imaš i super povod da je pripremiš

Danas, na Svjetski dan vegetarijanstva birao bezmesno. A razne salate od kvinoje savršen su izbor za lagani obrok ili prilog, a ova šarena s limunskim preljevom donosi spektar okusa i tekstura na tvoj tanjur.

Hrskavo povrće poput kelja pupčara (prokulice), crvenog kupusa i mrkve stapa se s blagom i pahuljastom kvinojom, dok svježi limunski preljev daje cijeloj kombinaciji izuzetnu svježinu. Ova je salata veganska, bez glutena, bogata bjelančevinama i vlaknima, što je čini savršenim obrokom "za ponijeti" jer se ne mora podgrijavati.

Kvinoja Možda vas zanima... Kvinoja, ljubav moja: Upoznajte superžitaricu None

Kvinoja je sjeme, no koristi se kao žitarica

Kvinoja je pseudožitarica - dakle, iako je ona zapravo botanički sjeme, u kulinarskom smislu kvinoja se koristi kao žitarica. Ono što je čini posebnim jest to što sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što znači da je potpuni izvor bjelančevina.

Jedna šalica kuhane kvinoje osigurava otprilike 8 grama bjelančevina i 5 grama vlakana, što je čini izuzetno hranjivom. Uz bogatstvo minerala poput magnezija, željeza i mangana, idealna je baza za lagane, ali zasitne salate.

kvinoja | Author: Natalie Behn/Unsplash Kvinoja - superzdrava pseudožitarica foto: Natalie Behn/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Šarena salata od kvinoje i povrća
15 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
PRELJEV
Sastojci
  • Sok od limuna 4 žlica
  • Maslinovo ulje 4 žlica
  • Sol 0,50 žličica
  • Svježe mljeveni crni papar
Postupak
  1. U zdjelici pomiješaj limunov sok, maslinovo ulje, sol i papar. Dobro izmiješaj pjenjačom dok se sastojci potpuno ne sjedine.


SALATA
Sastojci
  • Kvinoja 1,33 šalica
  • Prokulice / Kelj pupčar 1 šalica
  • Ljubičasti kupus 1 šalica
  • Mrkva 1 šalica
  • Žuta paprika 1 šalica
  • Krastavci kornišoni 1 šalica
  • Cherry rajčice 1 šalica
Postupak
  1. U četiri zdjelice ravnomjerno raspodijeli kuhanu kvinoju, po 1 šalicu u svaku zdjelicu (od 1 i 1/3 šalice sirove kvinoje dobit ćeš oko 4 šalice kuhane kvinoje). Na vrh kvinoje rasporedi 1/4 šalice svakog nasjeckanog ili naribanog povrća po redoslijedu boja, počevši s ljubičastim povrćem (ljubičasti kupus), žutim (paprika), a završavajući crvenim (rajčice).


  2. Prelij salatu pripremljenim preljevom i, prema potrebi, dodatno posoli i popapri. Posluži odmah, uživajući u svakom šarenom zalogaju.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

394 kcal

19 %

MASTI

17,00 g

23 %

KOLESTEROL

0,02 g

0 %

UH

51,00 g

18 %

PROTEINI

10,50 g

21 %

Salata će u hladnjaku izdržati do 5 dana, a možeš je unaprijed spremiti u manje posude za ručak kroz tjedan.

 

Isprobaj i ove salate!

Salata od kukuruza, avokada i crnoga graha Možda vas zanima... Salata od kukuruza, avokada i crnoga graha Recepti nigella lawson, salata od liganja Možda vas zanima... Aromatična salata od liganja po receptu Nigelle Lawson Recepti salata, dresing Možda vas zanima... Savršenim preljevom običnu salatu učini kraljevskom! Špajza dolly parton, krumpir salata Možda vas zanima... Dolly Parton otkrila svoj tajni sastojak za najbolju krumpir salatu ikada! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.