Ova salata od hobotnice oduševljava kao hladno predjelo, no nitko nam ne može zabraniti (a niti zamjeriti, budući da je tako fina!), da je poslužimo i kao hladno glavno jelo
Hobotnica je odlična na koji god način da ju napraviš, bilo samu, u salati s lukom ili ispod peke, još jedanrecept vrijedan spomena svakako jest hladna salata od hobotnice s krumpirom. U pravilu se poslužuje kao hladno predjelo, no nam može zabraniti da u njoj uživamo kao hladnom glavnom jelu... 😉
Pomiješana s jednostavnim, a zdravim i ukusnim maslinovim uljem i jabučnim octom, osvježavajuća je i zasitna, ali neće ti teško pasti te je stoga odlično ljetno jelo. Bilo da si na obali ili na kontinentu, svakako rezerviraj jedan dan i pripremi ju!
Ne gasi ekran dok kuham
Hladna salata od hobotnice i krumpira
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Hobotnica
1
kg
Krumpir
500
g
Maslinovo ulje
100
ml
Masline
100
g
Luk
200
g
Češnjak
2
režanj
Rajčica
200
g
Jabučni ocat
1
žlica
Ružmarin - grančica
1
kom
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Odmrzni hobotnicu, očisti je i kuhaj 35- 40 minuta dok ne omekša. Operi krumpir u ljusci i stavi ga kuhati. Kad se ohladi, oguli ga i nareži na kockice.
Izvadi hobotnicu iz vode i sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala. Nasjeckaj hobotnicu na kolutiće, nareži luk na kockice, češnjak zgnječi, a masline nareži.
U vrelu vodu nakratko ubaci rajčice. Nakon što se malo ohlade, oguli im kožu te ih nasjeckaj na kockice.
Pomiješaj krumpir i hobotnicu s maslinama, lukom, češnjakom i rajčicama. Zalij maslinovim uljem i s malo tekućine u kojoj se kuhala hobotnica. Posoli, popapri, dodaj malo nasitno nasjeckanog ružmarina i dodaj jabučni ocat.
Salata od hobotnice
foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Isprobaj i ove odlične ideje za pripremanje hobotnice!