U sklopu natječaja "Gastro izazov" naši su čitatelji imali jedinstvenu priliku predlagati recepte i uživati u interpretacijama istih od strane renomiranih food blogera. Nasja Duplančić, autorica bloga Mama, ja sam gladan, dobila je zadatak napraviti gulaš s hobotnicom, koji je pojačala ječmom i slanutkom.
Osim što se ovo jelo odlično sljubljuje s pivom, vrijedi napomenuti i kako je za samu pripremu koristila svijetlo Staropramen pivo. U nastavku provjeri kako je odgovorila na izazov...
Sastojci:
- Smrznuta hobotnica (oko 1,5 kg)
- 250 g kuhanog slanutka (može iz konzerve)
- 5 punih žlica ječma (prethodno namakanih u vodi barem 30 minuta)
- 1 srednje veliki luk
- 4 režnja češnjaka
- Žlica motara ili kapara
- 1 žličica koncentrata rajčice
- 250 ml pasirane rajčice ili usitnjenih pelata
- nasjeckano lišće peršina
- 1 dl Staropramen piva
- Sol, chili u listićima, šareni papar, maslinovo ulje, lovorov list
Čišćenje hobotnice:
- Glavu preokreni i iz nje izvadi sav sadržaj. Odstrani i vanjsku opnu. Oči izvadi nožićem, a u sredini, gdje se krakovi spajaju, izvadi "zub".
- Operi hobotnicu kako bi odstranila pijesak iz pipaka. Stavi je u vrećicu za zamrzavanje i smrzni na 24 sata.
Priprema gulaša:
- Hobotnicu stavi u lonac, prelijte vodom i kuhaj sat vremena da omekša. Probaj vilicom probosti deblje dijelove. Hobotnica mora omekšati, ali ne smije biti sasvim mekana jer će se još naknadno kuhati.
- Hobotnicu nareži na sitne komade, a vodu od kuhanja sačuvaj.
- Luk i češnjak nareži sitno. U lonac stavi 1 dl maslinovog ulja, luk, prstohvat soli, lovorov list i koncentrat rajčice.
- Dinstaj na laganoj vatri miješajući 10-15 minuta. Ubaci češnjak i još dinstaj minutu. Sada sve podlij pivom i pusti da kratko kuha da alkohol ishlapi.
- Dodaj procijeđeni ječam, hobotnicu i pasiranu rajčicu, usitnjeni motar ili kapare.
- Sada pusti da se krčka uz dolijevanje vode od kuhanja hobotnice.
- Dodaj malo chilija, još soli, papar i poklopi da se kuha 20-ak minuta.
- Sada dodaj slanutak, malo peršinovog lišća i po potrebi još vode od kuhanja hobotnice. Neka se kuha još desetak minuta.
Svi sastojci bi trebali biti ravnomjerno kuhani i jednako mekani. Uživaj u odličnom ručku - uz čašu rashlađenog Staropramen piva!