Imamo recept za umak koji svako jelo čini boljim

Instagram @courgetteandco_family Umak poulette
Osnova ovog odličnog umaka poulette su gljive, žumanjci, bijelo vino i brašno, a uz dodatak maslaca i svježeg i sušenog začinskom bilja čine odličan spoj s mesom, ali i povrćem i morskim plodovima
Vidi originalni članak

Ako svojim jelima želiš dati poseban touch, bez obzira na to radi li se o jelu s piletinom, svinjetinom, povrćem, školjkama… imamo recept za umak koji pristaje uz sve i svako jelo diže na jednu novu razinu. Riječ je o umaku poulette, francuskom umaku koji pak svoje podrijetlo vuče iz nešto jednostavnijeg njemačkog umaka (umak Allemande).

 

Ovo morate znati Pet baznih francuskih umaka za sva vremena

 

Baza umaka poulette su gljive (izvrstan je s vrganjima, no odlično će poslužiti i šampinjoni ili druge jestive gljive koje su ti dostupne), žumanjci, bijelo vino i brašno. Slijedi recept korak po korak i tvoj umak poulette ispast će savršeno te će postati neizostavni dodatak tvojim jelima u budućnosti.

Umak poulette

Sastojci:

  • 100 g gljiva
  • 2 žumanjka
  • 40 g oštrog brašna
  • 1 limun
  • 150 ml bijelog vina ili bijelog vermuta
  • 60 g maslaca
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 1 list lovora
  • peršin, svježi
  • timijan, svježi

Postupak:

  1. Očisti gljive i nasjeckaj ih. Sotiraj gljive na tavi na malo maslinova ulja oko 5 minuta i dobro ih posoli i popapri. Prebaci u zdjelicu i ostavi sa strane.
  2. U istoj tavi (nemoj ju čistiti da ostanu svi dobri okusi), na još malo dodanog ulja i maslacu poprži brašno.
  3. Dodaj vino ili vermut i nastavi kuhati uz stalno miješanje.
  4. Dodaj sotirane gljive, lovorov list, timijan te sol i papar prema ukusu. Nastavi kuhati još 5 minuta na slaboj vatri.
  5. Dodaj limunov sok i umiješaj žumanjke, a ukloni grančice timijana i lovorov list.
  6. Dodaj nasjeckani peršin.

 

možeš i ti... Ovako Mary Berry priprema famozni hollandaise...

 

Posjeti Gastro.hr