Recepti Umak 14. prosinca 2024.

Recept za umak koji super ide uz meso, ribu, povrće...

Umak
10 MIN
16 MIN
4
SREDNJE
Umak od gljiva
Umak poulette
foto: Instagram @courgetteandco_family
Osnova ovog odličnog umaka poulette su gljive, žumanjci, bijelo vino i brašno, a uz dodatak maslaca i svježeg i sušenog začinskom bilja čine odličan spoj s mesom, ali i povrćem i morskim plodovima

Ako svojim jelima želiš dati poseban touch, bez obzira na to radi li se o jelu s piletinom, svinjetinom, povrćem, školjkama… imamo recept za umak koji pristaje uz sve i svako jelo diže na jednu novu razinu. Riječ je o umaku poulette, francuskom svijetlom umaku koji svoje podrijetlo vuče iz nešto jednostavnijeg njemačkog umaka (umak Allemande).

Baza umaka poulette su - gljive

Baza umaka poulette su gljive (izvrstan je s vrganjima, no odlično će poslužiti i šampinjoni ili druge jestive gljive koje su ti dostupne), žumanjci, bijelo vino i brašno. Slijedi recept korak po korak i tvoj umak poulette ispast će savršeno te će postati neizostavni dodatak tvojim jelima u budućnosti.

Možda vas zanima... Pet baznih francuskih umaka za sva vremena Špajza

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lou (@foodie_lou)

Ne gasi ekran dok kuham

Umak poulette
10 MIN
pripreme
16 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Gljive 100 g
  • Žumanjak 2 kom
  • Oštro brašno 40 g
  • Limun 1 kom
  • Bijelo vino 150 ml
  • Maslac 60 g
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Lovorov list 1 kom
  • Listići svježeg peršina
  • Svježi timijan - grančica 1 kom
Postupak
  1. Očisti gljive i nasjeckaj ih. Sotiraj gljive na tavi na malo maslinova ulja oko 5 minuta i dobro ih posoli i popapri. Prebaci u zdjelicu i ostavi sa strane.


  2. U istoj tavi (nemoj ju čistiti da ostanu svi dobri okusi), na još malo dodanog ulja i maslacu poprži brašno.


  3. Dodaj bijelo vino (ili bijeli vermut) i nastavi kuhati uz stalno miješanje.


  4. Dodaj sotirane gljive, lovorov list, timijan te sol i papar prema ukusu. Nastavi kuhati još 5 minuta na slaboj vatri.


  5. Dodaj limunov sok i umiješaj žumanjke, a ukloni grančicu timijana i lovorov list.


  6. Dodaj nasjeckani peršin.


Možda vas zanima... Ovako Mary Berry priprema famozni hollandaise... Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.