Recepti 28. prosinca 2023.

Imamo recept za umak koji svako jelo čini boljim

Umak od gljiva
Umak poulette foto: Instagram @courgetteandco_family
gastro postao gastro.24sata.hr
Osnova ovog odličnog umaka poulette su gljive, žumanjci, bijelo vino i brašno, a uz dodatak maslaca i svježeg i sušenog začinskom bilja čine odličan spoj s mesom, ali i povrćem i morskim plodovima

Ako svojim jelima želiš dati poseban touch, bez obzira na to radi li se o jelu s piletinom, svinjetinom, povrćem, školjkama… imamo recept za umak koji pristaje uz sve i svako jelo diže na jednu novu razinu. Riječ je o umaku poulette, francuskom umaku koji pak svoje podrijetlo vuče iz nešto jednostavnijeg njemačkog umaka (umak Allemande).

 

Možda vas zanima... Pet baznih francuskih umaka za sva vremena Špajza

 

Baza umaka poulette su gljive (izvrstan je s vrganjima, no odlično će poslužiti i šampinjoni ili druge jestive gljive koje su ti dostupne), žumanjci, bijelo vino i brašno. Slijedi recept korak po korak i tvoj umak poulette ispast će savršeno te će postati neizostavni dodatak tvojim jelima u budućnosti.

 | Author: Team Picsfast/Pexels Umak poulette foto: Team Picsfast/Pexels

Umak poulette

Sastojci:

  • 100 g gljiva
  • 2 žumanjka
  • 40 g oštrog brašna
  • 1 limun
  • 150 ml bijelog vina ili bijelog vermuta
  • 60 g maslaca
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 1 list lovora
  • peršin, svježi
  • timijan, svježi

Postupak:

  1. Očisti gljive i nasjeckaj ih. Sotiraj gljive na tavi na malo maslinova ulja oko 5 minuta i dobro ih posoli i popapri. Prebaci u zdjelicu i ostavi sa strane.
  2. U istoj tavi (nemoj ju čistiti da ostanu svi dobri okusi), na još malo dodanog ulja i maslacu poprži brašno.
  3. Dodaj vino ili vermut i nastavi kuhati uz stalno miješanje.
  4. Dodaj sotirane gljive, lovorov list, timijan te sol i papar prema ukusu. Nastavi kuhati još 5 minuta na slaboj vatri.
  5. Dodaj limunov sok i umiješaj žumanjke, a ukloni grančice timijana i lovorov list.
  6. Dodaj nasjeckani peršin.

 | Author: Kiwihug/Unsplash Vrganji sjajno funkcioniraju u ovome umaku, no i 'obični' šampinjoni dat će odičan okus foto: Kiwihug/Unsplash

 

Možda vas zanima... Ovako Mary Berry priprema famozni hollandaise... Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.