Ako svojim jelima želiš dati poseban touch, bez obzira na to radi li se o jelu s piletinom, svinjetinom, povrćem, školjkama… imamo recept za umak koji pristaje uz sve i svako jelo diže na jednu novu razinu. Riječ je o umaku poulette, francuskom umaku koji pak svoje podrijetlo vuče iz nešto jednostavnijeg njemačkog umaka (umak Allemande).
Baza umaka poulette su gljive (izvrstan je s vrganjima, no odlično će poslužiti i šampinjoni ili druge jestive gljive koje su ti dostupne), žumanjci, bijelo vino i brašno. Slijedi recept korak po korak i tvoj umak poulette ispast će savršeno te će postati neizostavni dodatak tvojim jelima u budućnosti.
Umak poulette
Sastojci:
- 100 g gljiva
- 2 žumanjka
- 40 g oštrog brašna
- 1 limun
- 150 ml bijelog vina ili bijelog vermuta
- 60 g maslaca
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 list lovora
- peršin, svježi
- timijan, svježi
Postupak:
- Očisti gljive i nasjeckaj ih. Sotiraj gljive na tavi na malo maslinova ulja oko 5 minuta i dobro ih posoli i popapri. Prebaci u zdjelicu i ostavi sa strane.
- U istoj tavi (nemoj ju čistiti da ostanu svi dobri okusi), na još malo dodanog ulja i maslacu poprži brašno.
- Dodaj vino ili vermut i nastavi kuhati uz stalno miješanje.
- Dodaj sotirane gljive, lovorov list, timijan te sol i papar prema ukusu. Nastavi kuhati još 5 minuta na slaboj vatri.
- Dodaj limunov sok i umiješaj žumanjke, a ukloni grančice timijana i lovorov list.
- Dodaj nasjeckani peršin.