Osnova ovog odličnog umaka poulette su gljive, žumanjci, bijelo vino i brašno, a uz dodatak maslaca i svježeg i sušenog začinskom bilja čine odličan spoj s mesom, ali i povrćem i morskim plodovima
Ako svojim jelima želiš dati poseban touch, bez obzira na to radi li se o jelu s piletinom, svinjetinom, povrćem, školjkama… imamo recept zaumak koji pristaje uz sve i svako jelo diže na jednu novu razinu. Riječ je o umaku poulette, francuskom svijetlom umaku koji svoje podrijetlo vuče iz nešto jednostavnijeg njemačkog umaka (umak Allemande).
Baza umaka poulette su - gljive
Baza umaka poulette su gljive (izvrstan je s vrganjima, no odlično će poslužiti i šampinjoni ili druge jestive gljive koje su ti dostupne), žumanjci, bijelo vino i brašno. Slijedi recept korak po korak i tvoj umak poulette ispast će savršeno te će postati neizostavni dodatak tvojim jelima u budućnosti.
Očisti gljive i nasjeckaj ih. Sotiraj gljive na tavi na malo maslinova ulja oko 5 minuta i dobro ih posoli i popapri. Prebaci u zdjelicu i ostavi sa strane.
U istoj tavi (nemoj ju čistiti da ostanu svi dobri okusi), na još malo dodanog ulja i maslacu poprži brašno.
Dodaj bijelo vino (ili bijeli vermut) i nastavi kuhati uz stalno miješanje.
Dodaj sotirane gljive, lovorov list, timijan te sol i papar prema ukusu. Nastavi kuhati još 5 minuta na slaboj vatri.
Dodaj limunov sok i umiješaj žumanjke, a ukloni grančicu timijana i lovorov list.