Jabuke s hrskavim pokrovom – možda najjednostavniji recept ikad

Instagram screenshot
Ujesen je uvijek korisno imati ideju što napraviti s jabukama. Jer, činjenice kažu, da jabuka uvijek ima, a nekad i previše. A slatko uvijek dobro dođe. Uvijek.
Vidi originalni članak

Susjeda je donijela jabuke iz svog voćnjaka? Tvoja zahvalnost je uistinu iskrena, ali iz tvoje zdjele za voće gledaju te baš jučer kupljene jabuke. Iskreno, stvarno ne voliš bacati voće, niti hranu općenito, ali opet – ne možeš odbiti domaće, nešpricane jabuke… Možda će ti biti lakše kad ti otkrijemo ovaj istinski jednostavan recept za jabuke s hrskavim pokrovom.

Amerikanci ovaj desert zovu Apple Brown Betty, a zanimljiva je činjenica da je to bio omiljeni desert predsjednika Ronalda Reagana.

Ako pomisliš kako je ovo još jedan crumble, nisi u pravu. Dobro, na tragu je toga, ali – još je jednostavnije. U fancy kulinarskom rječniku možda bi netko ove jabuke s hrskavim pokrovom nazvao „dekonstruiranim crumbleom od jabuka“. I onda bi mnogi, pa čak i ti, jednostavno preskočili i otpisali ovaj recept. No, važno je stvari nazvati pravim imenom, pa je onda sve jednostavnije.

da ne propadnu 3 ideje kako iskoristiti jabuke koje stoje

Nazvali ga dekonstrukcijom ili najjednostavnijim desertom ikad, ovaj desert od jabuka s hrskavim pokrovom možda će ti obilježiti jesen. A možda i zimu. Jer znaš onaj miris cimeta i jabuka, kako te obuzme kad se počne širiti kuhinjom i boravkom… Da, to je nešto zbog čeg se isplati neprestano peći kolače od jabuka u onom hladnijem dijelu godine.

No, kako nije baš najjednostavnije stalno peći pite, štrudle, crumblove, galette i slične deserte od jabuka koji zahtijevaju ipak neku pripremu i predznanje, nekad tako dobro dođu ovi jednostavni recepti – „for dummies“. Ako ništa drugo, a onda zato da možemo u ovim blagodatima pečenih jabuka u kolačima uživati i tijekom radnog dijela tjedna, da ne čekamo vikend.

Jer susjedine jabuke s početka priče možda neće izdržati do vikenda, a bila bi šteta…

Jabuke s hrskavim pokrovom

Sastojke za ova dekonstruirani kolač imaš doma, gotovo sigurno. Čak i da susjeda nije došla, čekale bi one jabuke u zdjeli za voće… Najbolje je uzeti slatke jabuke, ali i hrskave, koje se neće odmah raspasti dok ih pripremaš. S poznatom sortom Granny Smith nećeš pogriješiti.

Sastojci:

  • Dvije velike jabuke, narezane na centimetar debele kriške
  • ¼ šalice soka od naranče
  • ¾ šalice brašna
  • 1 šalica šećera (bijelog ili smeđeg, po želji)
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • Prstohvat soli
  • ½ šalice hladnog maslaca, narezanog na kockice

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Namasti posudu za pečenje pite promjera 22 cm.
  2. Stavi jabuke u posudu i pošpricaj sokom od naranče kako ne bi posmeđile.
  3. U srednje velikoj posudi pomiješaj brašno, šećer, cimet, muškatni oraščić i sol. Umiješaj maslac dok mješavina ne postane gruba zbog mrvica.
  4. Rasporedi ovu smjesu po jabukama.
  5. Peci 45 minuta. Pusti neka se ohladi prije posluživanja.

Sigurni smo da će se ova Apple Brown Betty, odnosno jabuke s hrskavim pokrovom naći često na vašem meniju ove jeseni! Ako se osjećaš malo odvažnije, pokušaj u kolač dodati grožđice, komadiće čokolade, orahe... A savršen prilog, bez obzira na doba godine, bit će - sladoled od vanilije!

pun pogodak Zasladi dan preokrenutim kolačem s jabukama zdrava poslastica ZA SLATKI VIKEND Hrskavi čips od jabuke s cimetom za svaku priliku Kolač s jabukama i jogurtom - klasik za opuštene večeri

Posjeti Gastro.hr