Jamiejev kremasti složenac od krumpira

@jamieoliver, Instagram
Ovaj je bogati složenac jedno od najdražih jela Jamieja Olivera...
Vidi originalni članak

Poslužite složenac od krumpira i poriluka kao prilog ili kao glavno jelo, uz veliku posudu sezonske salate. Količina je dovoljna za čak osam osoba, a većinu posla će ionako odraditi vaša pećnica.

Ovo je jelo idealno za duge proljetne subote, kada obitelj želite okupiti oko jednostavnog, kremastog i mirisnog ručka.

 

ODLIČNA IDEJA Jamiejeva foccacia s bobom, parmezanom i limunom

 

 

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 2 luka
  • 2 poriluka
  • 600 ml mlijeka
  • 400 ml vrhnja za kuhanje
  • 6 inćuna u ulju
  • 8 režanja češnjaka
  • 15 g svježeg ružmarina
  • 6 svježih listova lovora
  • 1 muškatni oraščić
  • 50 g parmezana

 

 

 

Priprema:

  1. Ogulite krumpire, očistite luk i poriluk. Narežite ih na komade debljine pola centimetra, najbolje uz pomoć mandoline.
  2. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  3. Izlijte mlijeko i vrhnje u tavu, dodajte narezane inćune, zgnječeni češnjak, ružmarin i lovor.
  4. Pričekajte da zavrije, odmah ugasite vatru  i izvadite začine. Umiješajte većinu naribanog parmezana, isprobajte i posolite po potrebi.
  5. U zdjeli veličine 25 x 30 cm posložite krumpir, luk i poriluk, prelijte kremastom smjesom i dodajte ostatak parmezana.
  6. Pecite otprilike 30 minuta prekriveno folijom, a potom još 45 bez folije, sve dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

 

a za prilog... Krumpir s limunom iz Jamiejeve pećnice

 

 

Servirajte odmah!

 

 

 

 

 

Posjeti Gastro.hr