gastro postao
Ovaj je bogati složenac jedno od najdražih jela Jamieja Olivera...
Poslužite složenac od krumpira i poriluka kao prilog ili kao glavno jelo, uz veliku posudu sezonske salate. Količina je dovoljna za čak osam osoba, a većinu posla će ionako odraditi vaša pećnica.
Ovo je jelo idealno za duge proljetne subote, kada obitelj želite okupiti oko jednostavnog, kremastog i mirisnog ručka.
Sastojci:
- 1 kg krumpira
- 2 luka
- 2 poriluka
- 600 ml mlijeka
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 6 inćuna u ulju
- 8 režanja češnjaka
- 15 g svježeg ružmarina
- 6 svježih listova lovora
- 1 muškatni oraščić
- 50 g parmezana
Priprema:
- Ogulite krumpire, očistite luk i poriluk. Narežite ih na komade debljine pola centimetra, najbolje uz pomoć mandoline.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
- Izlijte mlijeko i vrhnje u tavu, dodajte narezane inćune, zgnječeni češnjak, ružmarin i lovor.
- Pričekajte da zavrije, odmah ugasite vatru i izvadite začine. Umiješajte većinu naribanog parmezana, isprobajte i posolite po potrebi.
- U zdjeli veličine 25 x 30 cm posložite krumpir, luk i poriluk, prelijte kremastom smjesom i dodajte ostatak parmezana.
- Pecite otprilike 30 minuta prekriveno folijom, a potom još 45 bez folije, sve dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Servirajte odmah!