Janjeći file s aromatičnom rajčicom

Shutterstock Janjeći file
Janjeći file iznimno je mekan i ukusan, a mi smo ga sparili s aromatičnim rajčicama i dobili novi adut na uskrsnom svečanom stolu!
Vidi originalni članak

Posluživanje janjetine za Uskrs stara je kršćanska tradicija koja se i danas u mnogim obiteljima prakticira za svečani blagdanski obrok. Brojne su inspiracije za recepte s janjetinom, čak i najpoznatijih svjetskih chefova – bilo da se radi o tradicionalnoj uskrsnoj pečenki, janjećim kotletima ili janjetini pečenoj na ražnju, na drvenom ugljenu. 

 

Dan očeva Video recept: Aromatični janjeći kare s pekarskim krumpirom

 

Načini pripreme su raznoliki i savršeni kako za svečani ručak, tako i za produženi nedjeljni brunch ili blagdansku večeru.Izvrstan izbor je janjeći file koji je iznimno mekan i ukusan, a u kombinaciji s aromatičnim rajčicama imat ćeš, sasvim sigurno, novi adut na uskrsnom svečanom stolu!

 

Janjeći file s aromatičnom rajčicom

Sastojci:

  • 4 janjeća filea (po 120 g)
  • nekoliko grančica timijana
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol i papar
  • 4 glavice luka
  • 5 rajčica
  • 1/4 žličice cimeta
  • 2 žličice mješavine začina
  • 2 žlice meda

 

začinjeno s ljubavlju Za Uskrs začini i zarolaj janjeći flam

 

Priprema:

  1. Operi i posuši janjeće filee i nekoliko grančica timijana. Timijanu otrgni listiće pa polovinu nasjeckaj. Komade mesa premaži 1 žlicom maslinova ulja, popapri i posoli te pospi sjeckanim timijanom pa ih umotaj u plastičnu foliju i ostavi 30-ak minuta da se mariniraju.
  2. Oljušti 4 glavice luka i izreži ih na tanke polumjesece. U loncu zagrij 2 žlice maslinova ulja te na njemu 20-25 minuta pirjaj luk uz često miješanje. 
  3. Oštrim nožem zareži 5 rajčica u križ, nakratko ih uroni u kipuću vodu, izvadi, prelij hladnom vodom i oguli. 
  4. Oguljenim rajčicama odstrani sjemenke i nareži ih na kockice. Luk začini solju, paprom, cimetom i mješavinom začina - mljevenim korijandrom, kurkumom, muškatnim oraščićem, pimentom i klinčićima. Dodaj 2 žlice meda i miješaj dok se luk ne počne lagano karamelizirati. Tada dodaj rajčicu, poklopi je i pirjaj 10-ak minuta na tihoj vatri.
  5. Gotovu rajčicu posoli i popapri. Mariniranu janjetinu prži po 2 minute sa svake strane na 1 žlici zagrijanog ulja, no možeš ju i baciti na gril. Pečene filee ostavi da malo odstoje, a zatim ih ukoso nareži na ploške.
  6. Rajčicu rasporedi na tanjure, na nju složi meso pa sve pospi listićima timijana. Uz ovako pripremljenu janjetinu odlično će prijati mladi krumpir.

 

 

Posjeti Gastro.hr