Posluživanje janjetine za Uskrs stara je kršćanska tradicija koja se i danas u mnogim obiteljima prakticira za svečani blagdanski obrok. Brojne su inspiracije za recepte s janjetinom, čak i najpoznatijih svjetskih chefova – bilo da se radi o tradicionalnoj uskrsnoj pečenki, janjećim kotletima ili janjetini pečenoj na ražnju, na drvenom ugljenu.
Načini pripreme su raznoliki i savršeni kako za svečani ručak, tako i za produženi nedjeljni brunch ili blagdansku večeru.Izvrstan izbor je janjeći file koji je iznimno mekan i ukusan, a u kombinaciji s aromatičnim rajčicama imat ćeš, sasvim sigurno, novi adut na uskrsnom svečanom stolu!
Janjeći file s aromatičnom rajčicom
Sastojci:
- 4 janjeća filea (po 120 g)
- nekoliko grančica timijana
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i papar
- 4 glavice luka
- 5 rajčica
- 1/4 žličice cimeta
- 2 žličice mješavine začina
- 2 žlice meda
Priprema:
- Operi i posuši janjeće filee i nekoliko grančica timijana. Timijanu otrgni listiće pa polovinu nasjeckaj. Komade mesa premaži 1 žlicom maslinova ulja, popapri i posoli te pospi sjeckanim timijanom pa ih umotaj u plastičnu foliju i ostavi 30-ak minuta da se mariniraju.
- Oljušti 4 glavice luka i izreži ih na tanke polumjesece. U loncu zagrij 2 žlice maslinova ulja te na njemu 20-25 minuta pirjaj luk uz često miješanje.
- Oštrim nožem zareži 5 rajčica u križ, nakratko ih uroni u kipuću vodu, izvadi, prelij hladnom vodom i oguli.
- Oguljenim rajčicama odstrani sjemenke i nareži ih na kockice. Luk začini solju, paprom, cimetom i mješavinom začina - mljevenim korijandrom, kurkumom, muškatnim oraščićem, pimentom i klinčićima. Dodaj 2 žlice meda i miješaj dok se luk ne počne lagano karamelizirati. Tada dodaj rajčicu, poklopi je i pirjaj 10-ak minuta na tihoj vatri.
- Gotovu rajčicu posoli i popapri. Mariniranu janjetinu prži po 2 minute sa svake strane na 1 žlici zagrijanog ulja, no možeš ju i baciti na gril. Pečene filee ostavi da malo odstoje, a zatim ih ukoso nareži na ploške.
- Rajčicu rasporedi na tanjure, na nju složi meso pa sve pospi listićima timijana. Uz ovako pripremljenu janjetinu odlično će prijati mladi krumpir.