Jednostavna i ukusna pašta s pečenim češnjakom

Shutterstock Tjestenina s pečenim češnjakom idealno je jelo za ljubitelje te bombastične namirnice
Ova tjestenina idealno je jelo za sve zagrižene ljubitelje češnjaka. A za one koji će to tek postati imamo važnu napomenu: pečena verzija puno je blažeg okusa od sirovog
Vidi originalni članak

Pečeni češnjak, osim što ima poseban okus koji je nemoguće postići bilo kojim drugim načinom pripreme, ima meku teksturu, zamamni miris i posebnu boju koja se odlično slaže s ovim jednostavnim receptom. No činjenica je da će ti za njegovu pripremu trebati otprilike sat vremena i da je uputno pripremiti ga unaprijed. 

 

za ljubitelje tjestenine BEZ MESA: 3 odlična recepta za jela s tjesteninom

 

Tako pripremljen, češnjak možeš koristiti na mnogo načina, a ovo je samo jedan od njih. Od njega možeš pripremiti i umak, pomiješan s majonezom ili jednostavni namaz za kruh, a neki istinski ljubitelji pojest će ga i samoga.

Također, ako ga sitno nasjeckaš, pomiješaš s malo maslaca, peršina i parmezana te dobivenom smjesom premažeš baguette i zapečeš ga, dobit ćeš sjajan tostirani zalogaj.

Tjestenina s pečenim češnjakom

Sastojci:

  • 2 glavice češnjaka
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 500 g tjestenine
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 15 g svježeg peršina
  • 25 g parmezana 
  • 1/4 žličice chili papričice

Postupak:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Odreži vrh s obje glavice češnjaka. Svaku stavi na aluminijsku foliju i  prelij ih žlicom maslinovog ulja. Zamotaj češnjak u foliju tako da izrezana strana stoji prema gore. Stavi češnjak na lim za pečenje i peci sat vremena.
  3. Kad je češnjak pečen, izvadi ga i jednu glavicu grubo nasjeckaj nožem. Druga neka ostane cijela.
  4. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodaj preostale četiri žlice maslinovog ulja, nasjeckani češnjak,chilli papričice, sol i papar. Peci dvije do tri minute. 
  5. Dodaj kuhanu tjesteninu i drugu glavicu češnjaka. Dobro ocijedi. Kuhaj još pet minuta.
  6. Ugasi vatru, dodaj peršin i parmezan. Dobro promiješaj.
  7. Posluži odmah. 

 

LAGANA ZA PRIPREMU Hladna salata s tjesteninom i ukusnim umakom Njam! Tjestenina a la vodka s bosiljkom i parmezanom

 

Posjeti Gastro.hr