Kadaif

Izvorno porijeklo nije poznato, no poput baklave, ova je slastica postala vrlo popularna tek nakon što je početkom 18. stoljeća stigla u Tursku
Vidi originalni članak

Vrijeme pripreme: do 90 min

Broj porcija: 10

Težina pripreme: Jednostavno

Kalorija po osobi: 427

Kolač

  • 150 g maslac, neslani
  • 300 g tanki rezanci za juhu
  • 150 g orah, mljeveni
  • 50 g grožđice
  • 1 kom limun

Sirup

  • 300 g šećer, kristal
  • 0.50 l voda
  • 1 kom vanilin šećer
  • 1 kom limun

Priprema

  1. Namazati pleh maslacem te ravnomjerno staviti sloj rezanaca, posuti mljevenim orasima, grožđicama i koricom limuna.
  2. Nastaviti slagati dalje istim postupkom dok se sastojci ne potroše.
  3. Preliti limunovim sokom i staviti u zagrijanu pećnicu 15-ak minuta dok se ne poprimi fina zlatna boja.
  4. U proključalu vodu dodati šećer, vanilin šećer i limun na ploške, kuhati dok sirup ne dobije finu glatku teksturu.
  5. Pečeni kadaif prelijte sirupom i ostavite da se hladi najmanje 24 sata, kako bi se okusi proželi i dobili savršen kadaif koji možete poslužiti sa jogurtom.

Izvor Gastrokult

Posjeti Gastro.hr