gastro postao
Izvorno porijeklo nije poznato, no poput baklave, ova je slastica postala vrlo popularna tek nakon što je početkom 18. stoljeća stigla u Tursku
Vrijeme pripreme: do 90 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 427
Kolač
- 150 g maslac, neslani
- 300 g tanki rezanci za juhu
- 150 g orah, mljeveni
- 50 g grožđice
- 1 kom limun
Sirup
- 300 g šećer, kristal
- 0.50 l voda
- 1 kom vanilin šećer
- 1 kom limun
Priprema
- Namazati pleh maslacem te ravnomjerno staviti sloj rezanaca, posuti mljevenim orasima, grožđicama i koricom limuna.
- Nastaviti slagati dalje istim postupkom dok se sastojci ne potroše.
- Preliti limunovim sokom i staviti u zagrijanu pećnicu 15-ak minuta dok se ne poprimi fina zlatna boja.
- U proključalu vodu dodati šećer, vanilin šećer i limun na ploške, kuhati dok sirup ne dobije finu glatku teksturu.
- Pečeni kadaif prelijte sirupom i ostavite da se hladi najmanje 24 sata, kako bi se okusi proželi i dobili savršen kadaif koji možete poslužiti sa jogurtom.
Izvor Gastrokult